недеља, 05 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

"ПОКОРНИ СМО ИЗ СТРАХА, ПОСЛУШНИ ИЗ ЉУБАВИ" Речи Владете Јеротића које треба да понављамо као мантру

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Академик Владета Јеротић постхумно је одликован једним од највиших државних ордена на данашњој церемонији у Председништву Србије, поводом Дана државности - Сретења. Јеротић је преминуо 4. септембра прошле године, а многе његове мудре речи никада не би требало да заборавимо.

 Владета Јеротић рођен је 2. августа 1924. године у Београду, а био је српски лекар, неуропсихијатар, психотерапеут, књижевник и члан Српске академије наука и уметности, одељења језика и књижевности. Написао је 32 књиге, како о психоптерапији и неурологији, тако и о религији и филозофији. Такође, осим шта је био лекар у београдској болници "Др Драгиша Мишовић", предавао је и на Православном богословском факултету.

Овај ерудита оставио је безброј мудрих мисли, а ми смо издвојили неколико.
 
Упознај себе
 
- Први, најважнији део је да човек упозна себе. Што боље упозна себе, биће према себи толерантнији. Ако не познаје себе довољно, онда ће своју кривицу и своје зло, и своју Сенку, како би Јунг рекао, пребацивати на другога. То је чувена пројекција: нисам ја крив, него муж, жена, деца, сусед… Треба бити толерантан. Наш народ увек пита: "А докле?" Постоји трпељивост према себи. Ако смо према себи трпељиви, бићемо и према другима – оценио је Јеротић.
Кажњавамо сами себе
 
Страх од Бога је, како је рекао, велика тема: "То је везано за првобитни грех. У хришћанству је кривица на Еви, у Курану су криви обоје. Помно ишчитавам Куран изнова, помно... Дакле, Бог, да ли нас је одбацио? Неки кажу Бог не кажњава, сложио бих се с њима. Па ко кажњава? Кажњавамо сами себе. Аутодеструкција у 21. веку је невероватна. Не треба нам ни атомска бомба ни ђаво."
- Покорни смо из страха, а послушни из љубави - казао је Јеротић.
 
- Прави пут до своје личности никад се не постиже до краја. Промене су увек неопходне. Морамо се мењати у току живота и кад се каже, буди свој Петар Петровић, то не значи да се тај Петар Петровић не може и не треба у току живота да се мења. Мењамо се набоље, мењамо се нагоре, најчешће и једно и друго. То опет треба препознати и опет смо на основи: Упознај самог себе.
"Родитељи - пажљиво"
 
- Разликујмо љубопитљивост од радозналости. Родитељима ваља скренути пажњу: немојмо од интелигентног детета са природном радозналошћу правити малограђанина љубопитљивог у односу на то шта је у супи суседа. Строго разликовати те две ствари. Човек је као духовно биће по природи лепо радознао, Доситеј Обрадовић је диван пример.
- Позитивне особине су: трезвеност, простосрдачност, душевност, жеђ за слободом. Негативне - сујеверје, претерани национализам, односно шовинизам... То није експлицитно рекао Доситеј, али и те како можемо говорити о томе. Дајте да разликујемо у себи и око себе патриотизам, национализам и шовинизам.
- Нормално је да млад човек има жеља, није добро да их нема. Добро је да старији нешто од младих очекују, а добро је и да млади знају да су у очекивању. Да ли ће се све то остварити и те жеље и те могућности њихове, велико је питање. Зависи много од тзв. индивидуационог процеса који траје целог живота – рекао је академик.
 
Другом приликом он је поручио: "Нико полудео није од апстиненције - то вам каже Владета Јеротић."
Важно је изаћи из ћорсокака
 
- Свако наилази повремено на неки ћорсокак. Важно је само из њега изаћи. А како ћемо изаћи кад не знамо како смо ушли? А кад смо ушли и препознали да је то погрешан пут и ћорсокак, може се изаћи. Ако нисмо препознали, остајемо јако дуго на кривом путу. Увек су постојали прави и криви путеви, али су се укрштали. Тако да је и прави пут некада умео да скрене, а криви пут сам од себе долазио на прави пут – сликовито је објаснио.
М.М.   Блиц

Најчитаније