петак, 05 јун 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

УНС: У 2018. мање притисака, али најтежи напад на новинара у последњих 12 година

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Удружење новинара Србије (УНС) саопштило је данас да је у 2018. години евидентирано мање напада на новинаре него 2017. али да је инцидент у којем је упаљена кућа новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића најтежи инцидент угрожавања безбедности новинара у последњих 12 година.

 

Како се наводи у саопштењу, Удружење новинара Србије у бази за 2018. годину евидентирало је 54 случаја у којима су се новинари и медијски радници жалили УНС-у на нападе, притиске и претње, или су ти инциденти објављени у медијима.
 
Евидентирано је шест физичких напада, шест вербалних претњи, 11 случајева онемогућавања рада, шест претњи на друштвеним мрежама, у оквиру којих су и случајеви језика мржње, три обарања сајтова и Фејсбук профила, три хапшења и један отказ.
 
Осим ових, УНС је забележио још 16 других притисака и инцидената: обијање просторије медијске куће, притиске тужбама, административни притисак, уништавање имовине, угрожавање безбедности…
 
У УНС-овој бази је регистрован, али није урачунат нестанак Стефана Цветковића, против којега је покренута истрага за лажно пријављивање отмице.
 
Број напада и притисака прошле, у односу на 2017. годину смањен је за око десет. У 2017. било је скоро дупло више физичких напада (11) у односу на прошлу годину.
 
Beta

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније