понедељак, 10 август 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СТИЖУ ПЛАВЕ КОВЕРТЕ У ових девет ситуација резервисти могу да ПРЕКИНУ ИЛИ ОДЛОЖЕ обавезну војну вежбу

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Вести о војној вежби на коју ће ове године бити позвано 600 мушкараца поделиле су јавност: неки сматрају да је нужно да младићи "умеју да држе пушку", док се други прво запитали у којим све случајевима та обавеза може да се одложи. Према закону, таквих ситуација је девет и ево које су.

 Дакле, како се може прочитату у Закону о војној, радној и материјалној обавези, који се може видети и на сајту Министарства одбране, резервни састав цивилне заштите и других снага одбране чине лица која су војну обавезу регулисала извршењем цивилне службе и, по потреби, војни обвезници који нису на ратном распореду у Војсци Србије.

Лица у резервном саставу могу бити позивана на војне вежбе и вежбе цивилне заштите, и то највише до 90 дана у току једне године.

Међутим, у члану 52 истог закона наведено је и шест ситуација због којих резервиста, на лични захтев, може да прекине или одложи вежбу.
 
1) Вежба се прекида или одлаже у случају да је резервиста болестан. Међутим, након што оздрави, биће му уручен наредни позив.
 
2) Ако се из истог домаћинства један резервиста већ налази на војној вежби или служењу војног рока, другом члану домаћинства ће бити одгођен одлазак, док се први не врати. Дакле, два брата која живе у истој кући истовремено не могу бити на војној обуци.
 
3) Уколико резервиста добије позив за војну вежбу, а у исто време има заказано полагање испита, односно ако би га учешће у војној обуци спречило да заврши школску годину, позвани мушкарац има право да затражи одлагање.
 
4) Ако се у време вежбе налази на припремама ради учешћа на европским и светским спортским такмичењима и Олимпијским играма. Дакле, ни спортисти нису "поштеђени" пушке, осим ако им не предстоји важно такмичење на коме ће значајније допринети држави.
 
5) Ако позив добије мушкарац који учествује у међународним научним, истраживачким и уметничким манифестацијама или треба да обавља послове који су од изузетног значаја за Републику Србију, одлазак на војну обуку се може одложити све док те манифестације и послови трају.
 
6) Резервиста чијим би учешћем у војној вежби, односно одсуствовањем из свакодневног живота, домаћинство било доведено у тежак материјални или социјални положај, може одгодити вежбу. Ову тачку обухвата и смртни случај или тешка болести у домаћинству, као и елементарне непогоде које су погодиле домаћинство. Уколико би позвани мушкарац у таквим околностима одсуствовао од куће, а то резултирало погоршањем материјалнг или социјалног положаја, вежбу може да одложи.
Ако испуњавате неки од ових услова, захтев за одлагање вежбе подносите територијалном органу у чијој евиденцији сте заведени, и то у року од осам дана од дана пријема позива за вежбу, односно кад настане разлог за одлагање обуке.
 
О одлагању и прекиду обучавања, вежбе или ангажовања војних обвезника из активне резерве одлучује надлежни старешина Војске Србије.
Такође, Закон препознаје још неколико ситуација у којима постоји могућност за одлагање, и посебно их истиче јер не зависе од самог резервисте:
 
7) Ако у месту у којем борави лице у резервном саставу влада заразна болест, вежба се том лицу одлаже док заразна болест траје - наводи се у члану 52.
 
8) Постоји могућност и да послодавац затражи да се војна обука одложи одређеном резервисти, и то на одређени период током ког постоји потреба за одгођењем. "Лицу у резервном саставу вежба се може, изузетно, одложити због неодложних потреба службе ако то затражи државни орган, привредно друштво, друго правно лице и предузетник код којег је то лице запослено", каже Закон о војној, радној и материјалној обавези.
 
9) Пољопривредник чији би усеви или имање пропали уколико би био одсутан, такође може бити изузет. То је конкретно објашњено на следећи начин: "Вежба која траје дуже од три дана може се регистрованом пољопривреднику и другом лицу које самостално обавља привредну делатност, одложити због неодложних радова, ако у његовом домаћинству нема другог члана способног за привређивање."
М. Милојковић   Блиц
 

Најчитаније