среда, 14 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

НДНВ: На РТВ-у се наставља шиканирање професионалних новинара

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Независно друштво новинара Војвдине (НДНВ) протестовало је данас због, како наводе, цензуре и притисака на новинаре у Радио-телевизији Војводине (РТВ), наводећи последњи случај новинарке Жане Булајић, којој је усмено речено да управа „није задовољна начином на који извештава“.

 

„Колегиница Булајић је уредницима РТВ-а постала неподобна пошто је приликом извештавања о преузимању Аеродрома ‘Никола Тесла’ од стране француског Вансија, у директном укључењу у Дневнику у 17 часова навела ноторну чињеницу да јавност још увек није упозната са садржајем уговора о концесији који је држава склопила са том француском компанијом“, саопштио је НДНВ.
 
Како се наводи, након тог извештаја статус новинарке Булајић у РТВ-у је изненада промењен, она више не добија новинарске задатке, а није добила ни образложење руководилаца и уредника.
 
„Њој је само усмено саопштено да нису били задовољни начином на који је извештавала о поменутом догађају. Посредно јој је саопштено да су којекакви уредници дали упутство сарадницима у Информативном програму да је више не ангажују“, пише у саопштењу.
 
Додаје се да је, поред цензуре и мобинга којем је изложена, неизвестан и радни статус Жане Булајић, јер је у дописништву РТВ-у ангажована посредством агенције Нинамедија.
 
„На том радном месту је од 18. новембра прошле године, на основу уговора са Нинамедијом који је потписала тек 1. децембра. Иако је тај уговор истекао 31. јануара ове године, у РТВ-у су наставили да је ангажују све до 13. фебруара, а у Нинамедији су јој усмено рекли да је то уобичајена процедура и да ће накнадно потписати нови уговор. То се ипак још увек није десило“, упозорио је НДНВ.
 
То удружење је упозорило и на „могуће кршење прописа приликом ангажовања новинара на покрајинском јавном сервису“.
 
„Евентуалне манипулације са уговорима о раду се користе као додатни притисак на новинаре да раде по налозима политичких комесара, а не у складу са стандардима професије. Жана Булајић једна је од најбољих телевизијских репортерки у Србији. Пре ангажовања у РТВ-у радила је за Телевизију Б92 (касније О2 телевизија) од 2011. до 2018. године. Такође је радила за БК телевизију и телевизију Фоx“, додаје удружење.
 
НДНВ је упозорио и руководство Радио-телевизије Војводине да је законска обавеза покрајинског јавног сервиса да у свом програму заступа интересе јавности и да је „цензура својствена пропагандистичким медијима тоталитарних режима“.
 
„Њене последице бивају фаталне по грађане“, додао је НДНВ.

Промо

Bg

Најчитаније