понедељак, 19 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Зашто провладини медији инсистирају на физичкој угрожености Вучића?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Да ли је безбедност председника Србије угрожена? Читањем већине дневних листова у Србији одговор на ово питање се сам намеће.

 

Судећи према насловима провладиних таблоида, председнику „раде о глави“ западне тајне службе, Албанци, Хрвати, криминалци… Ипак, како истичу Данасови саговорници, ради се о пажљиво координираној кампањи са циљем да хомогенизује бирачко тело и наметне слику стварности која партијске интересе представља као националне.

Према речима социолога Ратка Божовића, кампања креирања лажне слике стварности траје непрекидно већ седам година.

– У одсуству слободне, критичке јавности све се посматра кроз страначке наочаре, све има интересни угао, каже Божовић.

Такву ситуацију он назива „напредовање у назадовању“, тврдећи да су и деведесетих година постојали медији који су били способни да направе дистанцу од доминантне странке, док је данас таквих медија много мање.

– Постоји та тенденција код народа да следе вођину параноју. Ми смо једно залеђено друштво и не може бити говора о отопљавању без критичке јавности, истиче Божовић.

За психолога Жарка Требјешанина нема никакве тајне због чега медији инсистирају на угрожености председника, иако опипљивих доказа за тако нешто нема.

– И сам председник воли да говори о тој теми па с времена на време наговести како се ово неће добро по њега завршити. Функција таквог понашања је хомогенизација бирачког тела. Тиме што се тензија константно одржава, мобилишу се чланови и симпатизери партије, наводи Требјешанин.

Како додаје, ради се о неукусном игрању са јако озбиљним темама.

– Не би смело да се спекулише о безбедносној угрожености председника Србије. Нико не би смео да буде угрожен због сопствених политичких ставова. Било би знатно продуктивније усмерити енергију ка изградњи друштва у којем се различитости поштују и које вреднује толеранцију, каже Требјешанин.

Лунић: Неозбиљна таблоидизација, опасност не долази са Запада

Никола Лунић, извршни директор Центра за стратешке политике, истиче да није спорно да је Александар Вучић на функцији која „сасвим сигурно“ носи свој безбедносни ризик.

– Ипак, таблоидизација те теме и довођење разних држава у везу са угрожавањем Вучићеве безбедности је крајње неозбиљно, каже Лунић, додајући да логичком анализом укрштених интереса на Балкану и Вучићеве спремности да потпише споразум са Приштином постаје јасно да опасност не долази са Запада.

В. Јеремић    Данас

 

Промо

Bg

Најчитаније