субота, 11 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Београд добија нови систем за спречавање последица елементарних непогода

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Градоначелник Београда Зоран Радојичић најавио је да ће ускоро бити готов нови систем који значајно спречити и смањити последице елементарних непогода.

 

Радојичић је за РТС објаснио да ће на 316 локација бити постављени детектори који ће скупљати информације и слати их у Командни центар у Тиршовој 1, где ће се подаци анализирати и враћати назад у тих 316 локација са којих ће стизати упозорења или обавештења.

Упозорења ће, како је рекао, бити у виду сирена, али и говорних порука које ће упућивати људе како да реагују.

„Ово је један савремени систем који функционише у великим светским градовима као што су Москва или Рим. Успостављање таквог система је препорука Европске уније. На овај начин ћемо значајно спречавати и смањивати последице елементарних непогода и других опасности које су, како говори и ситуација у свету, вероватне“, нагласио је Радојичић.

Он је указао на то да у последних 30 година у овој области у Београду ништа није урађено и да су грађани изгубили поверење у начин на који је то функционисало.

„У новом систему имаћемо људе који ће радити 365 дана годишње и слати поруке грађанима, али и медијима, па ће људи бити обавештавати на време и на тај начин ће се спречити последице“, рекао је градоначелник Београда.

Он је навео да у свету постоји 15-16 врста опасности а да су међу најчешћима поплаве, и најавио да ће Београд, који је је одговоран за водотоке другог реда, и ту имати детекторе који ће бити повезани са овим системом.

Вредност пројекта је укупно 16 милиона евра, од чега ће 12 милиона евра коштати локације и мрежа која ће их повезивати, а процењује се да ће четири милион бити уложено у Команднои центар.

Градоначеник додао да је пројектна документација спремна, да ће у септембру бити расписан тендер, а да ће нови систем заштите од поплава и ванредних ситуација заживети у наредних годину, годину и по дана.

Вестионлине, Тањуг

Најчитаније