четвртак, 20 фебруар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Шара пиротског ћилима на поштанској марки

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Шара пиротског ћилима наћи ће се на поштанској марки поводом доласка председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана у Србију и обележавања 140 година од успостављања дипломатских односа две земље, саопштено је из Музеја Понишавља у Пироту.

 

Поште Србије емитоваће поштанску марку на којој се налази мотив пиротског ћилима са краја 19. века, тачније шара “послужавник”. Осим поштанске марке, овај мотив наћи ће се и на шалтерском табаку и коверти.

Идеја ње да се ‘’ткање’’ допломатских односа Србије и Турске најлепште може приказати путем националних етно мотива.

Шара је у потпуности прилагођена предстојећој посети па колорит асоцира на боје заставе обе земље, Србије и Турске. Понављањем елемената шаре симболизује континуитет у дипломатским односима две земље.

Године 1879. Кнежина Србија и Турска званично су успоставиле дипломатске односе. Још је кнез Милош двадесетих година 19. века општио са Портом преко депутација, а стицањем аутономије Србија добија право да шаље представника (капућехаја) у Цариград.

У новом веку односи су поново на узлазној путањи и постају све бољи и успешнији на политичком, привредном, економском и културном нивоу.

Приликом израде поштанских марки стручну сарадњу пружили су мр Драгош Петровић, историчар Архива Југославије из Београда и Татијана Карановић, кустос Музеј Понишавља у Пироту. Уметничку обрада марке урадила је Надежда Скочајић, академски графичар, наводи се у саопштењу пиротског Музеја.

З.Панић    Данас

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније