четвртак, 25 фебруар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПРАЗНИК ЗАЧЕЋА СВЕТОГ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉА

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Српска православна црква и њени верници 23. септембра по јулијанском календару, односно 6. октобра по грегоријанском календару, славе зачеће највећег рођеног од жене – Светог Јована Пророка, Претечу и Крститеља.

 Мати Светог Јована Јелисавета беше дуго година удата за првосвештеника Захарија и немаше деце, те су се свесрдно молили годинама да им Господ услиши жељу и подари им највећи дар – дете. У старости својој посети их архангел Гаврило и рече добру вест да ће Јелисавета, иако старија, родити сина и каза Захарију да му дају име Јован. Празник је посвећен прослави милости, чуда и мудрости Божије, јер милост беше према побожним и праведним родитељима Јовановим, који цео свој живот желеше дете и измолише га од Бога. Чудо које Господ учини те у утроби старе нероткиње заче се дете, а мудрост, јер Јован је Пророк и Претеча, који, рођен шест месеци пре Спаситеља, најави и припреми пут Његов и Крсти Га на реци Јордан. Овај празник неки славе као Крсну славу, док бездетни требају молитвено обележавати како би и њима била указана иста благодат од Господа, те да не губе наду, а они који деце већ имају да се подсете колика су деца радост и да им показују своју љубав. Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља – Тропар, глас 4.: Раније бивши нероткиња и неплодна, сада се веселиш, јер си јасно зачела свећњак Сунца, који ђе просветити сву Васељену, која је боловала духовним слепилом. Ликуј, Захарије, и кличи одважно: Пророк Вишњег ће се родити!

Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља – Кондак, глас 1.: Весели се светло Захарија велики, са свеславном супругом Јелисаветом, јер достојно зачињете Јована Претечу, кога је Арханђел благовестио са радошћу, и кога људи по достојанству поштују, као повереника Божије благодати.

Снежана Недић

Промо

Bg

Најчитаније