недеља, 05 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СПЦ уз подршку државе зарађује на мини хидроелектранама

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Држава Србија је манастирима Српске православне цркве (СПЦ), Рачи и Студеници, за пет година исплатила више од 75 милиона динара (око 650 хиљада евра) за производњу струје у малим хидроелектранама, показују подаци Електропривреде Србије (ЕПС) које је истраживао Радио Слободна Европа.

 

Наиме, мини хидроелектране (МХЕ) у власништву манастира Рача и Студеница налазе се на списку повлашћених произвођача електричне енергије из обновљивих извора. Тај статус доделило им је Министарство рударства и енергетике.

Ова два манастира, као и остали повлашћени произвођачи, зарађују тако што држава од њих откупљује струју по ценама које су веће од тржишних. Новац за откуп дају грађани Србије, којима су посебном накнадом увећани рачуни за струју.

Манастири Рача из XИИИ века и Студеница из XИИ века, део су Жичке епархије из које РСЕ до објаве текста није добио одговор на питања како се троши новац који се овим манастирима исплаћује за производњу електричне енергије.

Одговор на питања о односима државе као откупљивача и манастира као произвођача струје није стигао ни из Министарства рударства и енергетике.

Министарство рударства и енергетике је манастиру Студеница, као инвеститору мини хидроелектране, доделило статус повлашћеног произвођача струје у јануару 2011. године.

Манастир Студеница, односно инвеститор мини хидроцентрале, међу првима у Србији је добио статус повлашћеног произвођача. Исте године је МХЕ „Студеница“ почела са производњом струје.

Према подацима ЕПС-а, од 2013. до 2018. године мини хидроцентрала „Студеница“ је произвела више од три милиона киловат-сати струје, а манастиру је ЕПС уплатио више од 48 милиона динара (око 413 хиљада евра).

Мини хидроелектрана каналског типа у Националном парку Тара у кањону реке Раче, саграђена је у близини истоименог манастира код Бајине Баште. Статус повлашћеног произвођача стекла је у децембру 2013. године, решењем Министарства рударства и енергетике.

Од 2014. до 2018. године мини хидроелектрана у власништву манастира произвела је више од милион и 700 хиљада киловат-сати струје, што је у просеку око 425 хиљада киловат-сати годишње.

За произведену струју је инвеститору, односно манастиру, исплаћено више од 27 милиона динара (око 234 хиљаде евра) на име накнаде за подстицај због производње зелене електричне енергије.

Иако су манастири Студеница и Рача заведени као инвеститори мини хидроелектрана, финансијски извештај ових инвеститора није доступан јавности. Српска православна црква и њене епархије немају законску обавезу да објављују финансијске извештаје.

Манастири Рача и Студеница, као инвеститори МХЕ, нису регистровани као привредни субјекти у Агенцији за привредне регистре. РСЕ није добио одговор од Жичке епархије да ли на производњу струје, што је привредна делатност, ови манастири плаћају порез.

Радио Слободна Европа/Данас

Најчитаније