недеља, 25 октобар 2020

Друштво

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Бивши ватрогасац из Ниша: Пожаре гасимо метларицама и напртњачама

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Председник нишке организације добровољних ватрогасаца и некадашњи активни ватрогасац Новица Марковић изјавио је да Србија нема авијацију за гашење шумских пожара и да се они, на жалост, гасе метларицама и напртњачама.

 Марковић је у разговору за Н1 објаснио да шумски пожари спадају у категорију која се најтеже гаси, а да су ризични и за саме ватрогасце на терену.

Фото: МУП Србије

Према његовим речима, преостали ватрени џепови на неприступачним теренима представљају замке и могу бити ризични по живот ватрогасаца.

„Такви џепови само се гасе из ваздуха са већом количином воде“, истиче Марковић.

Марковић је указао да су техника и опрема са земље у ситуацијама површинских шумских пожара неефикасни, да је потребан велики број људи и да се не могу гасити ноћу.

Он објашњава да је основно средство за гашење оваквих пожара метларица од челика са перајима и напртњача капацитета 25 литара воде.

„Замислите у тим условима, на том пространству 25 литара воде. Они који су гасили по сат или два путују узбрдо и када дођу скоро су без даха и онда треба да гасе пожаре. Они су хероји. Ти људи који раде напоран, ризичан и одговоран посао, који је мало ефикасан“, закључује Марковић.

ФоНет/Данас

Најчитаније