недеља, 25 октобар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Померен рок за одлучивање о докторату Малог

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Београдски универзитет обавестио је све запослене на БУ која су у научном или наставном звању да до 11. новембра могу да доставе ректорки Универзитета иницијативе за улагање жалбе на Одлуку Наставно-научног већа ФОН-а о докторату Синише Малог. Како се наводи у саопштењу БУ, одлука са ФОН-а достављена је 28. октобра, а ректорка Иванка Поповић може да уложи жалбу на њу Одбору за професионалну етику у року од 15 дана, односно до 13. новембра.

 

Сада је извесно да Београдски универзитет до 4. новембра неће донети коначну одлуку о валидности доктората Синише Малог, како је то обећала ректорка студентима из удружења Један од пет милиона.

Иванка Поповић је за ЦИНС кратко изјавила да се поступак наставља при новим околностима и да је важно да БУ доведе процедуру до краја.

Иако је ФОН био у обавези да одлуку о томе да ли је докторат Малог плагијат или не достави до 26. октобра, то је учињено два дана касније.

Већина чланова Наставно-научног већа Факултета организационих наука (ФОН) изгласала је тада на седници одлуку да се министру финансија Синиши Малом изрекне јавна осуда због елемената неакадемског понашања у његовом докторату.

Према правилнику који је примењен, јавна осуда је најтежа мера коју је Наставно - научно веће ФОН-а могло да изрекне, а подразумева да је кандидат нарушио част универзитета.

Претходно је Етичка комисија ФОН-а у свом извештају предложила блажу меру – јавну опомену, пошто у његовој докторској дисертацији постоје елементи неакадемског понашања, писао је раније ЦИНС.

„Етичка комисија, имајући у виду постојање елемената неакадемског понашања у докторској дисертацији, предлаже да се Синиши Малом изрекне мера јавне опомене, сходно члану 16. Правилника о раду етичких комисија и Одбора за професионалну етику”, наводи се у извештају који је ЦИНС објавио.

У извештају је наведено и да Стручна комисија није доставила детаљну анализу примедби, које су наведене у жалбама упућеним Етичком одбору Универзитета у Београду, те да на тај начин није Етичкој комисији ФОН-а пружила довољно чињеница за оцену.

Ректорка Београдског универзитета (БУ) Иванка Поповић саопштила је недавно да „са пуном одговорношћу гарантује да има снаге да спроведе процедуру утврђивања валидности доктората Синише Малог без обзира на функцију коју обавља“.

 Инсајдер

Најчитаније