уторак, 02 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Истраживање: Србија прва у Европи по броју запослених на мање од три месеца

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

У тренутку када, по званичним подацима, бележи невиђени раст запослености, Србија је прва у Европи по проценту запослених који раде краће од три месеца. Према истраживању "Индикатори достојанственог рада у Србији", Сарите Брадаш и Марија Рељановића, радници ангажовани на кратко време чине 10,1 одсто запослених у нашој земљи, преноси Данас.

 Према истом истраживању, тај проценат је од 2017. године знатно порастао - са 4,6 одсто на 10,1 одсто. И проценат радника запослених на одређено време је већи од просека ЕУ и у истом периоду је порастао са 18,8 на 22,7 одсто.

Истраживање је показало да је половина од укупног броја запослених у сигурном радном односу, као и да мере сузбијања сиве економије нису дале резултате јер је број радника у сивој зони повећан за трећину.

Када се зна да 600.000 неформално запослених и 130.000 самозапослених у пољопривреди не остварује социјалну заштиту, не чуди податак да је сваки десети радник у Србији у ризику од сиромаштва, баш као и сваки трећи самозапослени, преноси Данас.

"Повећање запослености о којој власт говори, види се само у њеној статистици којом желе да се похвале", каже Марио Рељановиц, један од аутора овог истраживања.

Бета/Н1

Промо

Bg

Најчитаније