четвртак, 01 октобар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Хашки трибунал: Информације о смрти Ратка Младића нису тачне

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Хашки трибунал демантовао је информације о смрти Ратка Младића које су објављене на лажном Твитер налогу министарке спољних послова Босне и Херцеговине Бисере Турковић који је креирао италинаски новинар Томазо Дебенедети, чувен по сличним „преварама“.

 

„Информације о смрти Ратка Младића нису тачне и демантујемо их“, изјавила је за Н1 портпаролка Механизма за међународне кривичне судове Хелена Еглстон

На питање у каквом је здравственом стању одговорила је: „Здравствено стање притвореника не коментаришемо“.

Информације о Младићевој смрти је за Н1 демантовао и његов син Дарко Младић. „Ваљда бих ја први чуо да ми је умро отац“, рекао је за Н1 Загреб.

Претходно је на лажном Твитер налогу министарке спољних послова БиХ Бисере Турковић објављена информација да је Младић умро.

Будући да је налог отворен тек у јануару ове године, и да изузев нетачних информација о смрти Младића, није било других порука, деловало је да је реч о лажном профилу, на шта указује и последњи твит: „Овај налог је лажан и створио га је италијански новинар Томазо Дебенедети.“

Дебенедети је, иначе, познат по спровођењу сличних „превара“, а тврди да му је мисија да промени начин на који користимо интернет. Током своје каријере објавио је више од 60 измишљених интервјуа са истакнутим личностима, укључујући Џона Гришама, Дезмонда Тутуа, Михаила Горбачова, кардинала Рацингера и далај ламу.

Последњих година користи лажне налоге на Твитеру за пласирање измишљених вести, а према писању Бизнис инсајдера, његове преваре су уздрмавале глобалну економију, угрожавале дипломатске односе, и осрамотиле угледне медијске куће.

Неки га зову „серијским преварантом“, а други „друштвеним активистом“, пише Бизнис инсајдер.

Младић се иначе припрема за почетак жалбеног поступка, који је најављен за 17. и 18. март. Предвиђено је да се током тог процеса судијама обрати и Младић.

Младић је пред Хашким трибуналом првостепено осуђен на доживотну казну затвора по 10 од 11 тачака оптужнице. Он је ослобођен оптужби за геноцид у шест општина, али је осуђен за геноцид у Сребреници, прогон, истребљење, злочин против човечности, убиство, нехумано дело присилног премештања, депортацију, терорисање и противправне нападе на цивиле, узимање талаца

Н1/Данас

Најчитаније