уторак, 26 мај 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СЗО се противи масовном ношењу маски за лице

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Чланови Светске здравствене организације рекли су да и даље људима препоручују да не носе маске за лице, осим ако нису заражени коронавирусом или ако негују болесну особу, преноси ЦНН.

 

"Нема конкретних доказа који би упућивали на то да је масовно ношење маски потенцијално корисно. Али неправилно коришћење маске може донети више штете него користи у борби против ширења коронавируса", рекао је директор СЗО-а за ванредне ситуације др Мајк Рајан на конференцији за новинаре одржаној у Женеви.

"Ту је и глобални проблем недостатка маски и осталих медицинских потрепштина. Тренутно су сваке секунде и свакога дана овом вирусу и ризику најизложенији здравствени радници. Помисао на то да немају маске је страшна", рекао је др Рајан.

Епидемиолог која ради за СЗО, др Мариа Ван Керкхов, истакла је да је важно "предност у коришћењу маски дати онима којима је то сада најпотребније, а то су здравствени радници на првим линијама борбе против коронавируса.

"Дакле, употребу маски препоручујемо онима који су оболели јер ношењем маске спречавају ширење болести на друге. Истовремено препоручујемо да маске носе оболели који бораве код куће и појединци који о њима брину", рекла је др Керкхов.

Светска здравствена организација је још прошле недеље упозорила да се лекари глобално суочавају са великим недостатком личних заштитних средстава.

"Свет је суочен са недостатком личних заштитних средстава за оне на првим линијама борбе против коронавируса, а то су маске, рукавице и заштитна одела. Заштита здравствених радника мора да нам буде приоритет", истакла је др Керкхов.

Хина/Н1

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније