уторак, 26 мај 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Војска Србије ангажује део резервиста који су цивилно служили војни рок

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Војска Србије је у јединице радне обавезе позвала досад 30 лица у Новом Саду и 30 у Београду, навело је у писаној изјави Министарство одбране Републике Србије.

 

"Напомињемо да су они цивилно служили војни рок у домовима здравља и да су спремни за обављање предвиђених немедицинских послова у здравственим установама“, стоји у допису који је Радио Слободна Европа (РСЕ) добио од Министарства одбране.

"Радна обавеза траје седам дана, а по потреби и дуже. Подразумева ангажовање на задацима у војно-здравственим установама за извођење немедицинских послова. Ангажовање подразумева рад на дневном нивоу у трајању од осам часова, а у случају да се на пословима које радна обавеза подразумева остане дуже од осам часова, за сутрадан је предвиђено коришћење слободног дана", навело је Министарство.

Онима који раде биће оправдан изостанак са посла

"Најпре ангажујемо оне који немају радно ангажовање. Лица која су запослена и која имају доказ да су радно ангажована потребно је да се јаве надлежном територијалном органу који им је упутио позив, како би се друго лице распоредило у јединице радне обавезе. Лицима која су позвана и ангажована у јединицама радне обавезе биће оправдан изостанак са посла“, прецизирало је Министарство одбране.

Министарство је објаснило и да се грађани који су регулисали војну обавезу вршењем цивилне службе позивају на захтев војно-здравствених установа за формирање јединица радне обавезе.

"Позиви се упућују у складу са одредбама Закона о војној, радној и материјалној обавези за случај ванредног и ратног стања", наводи се у писаној изјави Министарства одбране.

Поступак против лица која се не одазову на позив

Додаје се да војни обвезници који су служење војног рока регулисали вршењем цивилне службе не могу се распоредити у ратне јединице Војске Србије, те да они своју обавезу у резервном саставу “извршавају у јединицама цивилне заштите и радну обавезу у јединицама радне обавезе“.

У изјави Министарства се упозорава да ће се против лица која се не одазову на позив предузети “законом прописане мере“, односно да ће бити покренут прекршајни или кривични поступак - члан 126. Закона о војној радној и материјалној обавези и члан 394. и члан 417. Кривичног законика, прецизирало је Министарство одбране Републике Србије.

Радио Слободна Европа/Н1

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније