недеља, 07 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Вучић поручио Иринеју да неће укидати забрану кретања, СПЦ каже да поштује мере

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Председник Александар Вучић разговарао је телефоном са патријархом српским Иринејем, а у заједничком саопштењу издатом након разговора, наведено је да Вучић разуме потребу цркве и народа да прославе највећи хришћански празник Ускрс, али да неће бити укидана забрана кретања током ускршњих празника. Додаје се патријарх Иринеј рекао да је Црква и до сада поштовала и поштује прописане мере и препоруке Владе Србије у вези са епидемијом коронавируса.

 

Како с наводи у саопштењу из кабинета председника Србије, Вучић је током разговора истакао да разуме потребу народа и цркве за прославу највећег хришћанског празника Христовог васкрсења, за коју је Свети Синод "брижно и очински се старајући за своје вернике замолио државни врх".

Ипак, наводи, због тренутне епидемиолошке ситуације у Србији, слушајући мере и упутства која налаже струка, нисмо у могућности да укинемо забрану кретања током трајања полицијског часа.

Како се додаје, патријарх Иринеј је приметио да су "након саопштења Светог Синода многи, а неки чак и званични представници, давали непримерене изјаве стварајући необјективну медијску слику, која би могла да штети угледу српске цркве, као и српске државе, нетачно интерпретирајући намеру и цркве и државе".

"СПЦ је до сада поштовала и поштује прописане мере и препоруке Владе Републике Србије, а држава се старала да не доноси наредбе, већ најдобронамерније препоруке за добробит верника свих традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији", наводи се у саопштењу.

Председник Вучић је изразио уверење да ће СПЦ тако поступати и убудуће, и на тај начин наставити да учествује у борби против ове светске пошасти.

"Председник је искористио прилику да се захвали српској цркви на показаном високом степену друштвене одговорности и указаној помоћи, уз уверење да ћемо јединствени изаћи из ове борбе као победници. Надајући се разумевању СПЦ и верујућег народа, председник Вучић је Његовој Светости и верном народу честитао наступајући празник над празницима древним православним поздравом - Христос васкрсе!", закључује се у заједничком саопштењу.

Иначе, Вучић је раније рекао да ће забрана кретања током ускршњих празника бити од петка у 17х до уторка у 5х. То ће бити најдужа забрана кретања од увођења ванредног стања и трајаће 84 часа.

Архијерејски Синод Српске православне цркве затражио је од државног врха да одобри привремени прекид забране кретања на Ускрс, како би православни хришћани који нису у самоизолацији могли да учествују на литургији на свој највећи празник. Синод је предложио да та забрана буде прекинута у периоду од пет до десет часова у недељу, 19. априла.

Н1 Београд

 

Промо

Bg

Најчитаније