уторак, 20 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Кон: Остаће забрана окупљања

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да сада сигурно излазимо из епидемије, али и да је сигуран други талас који може да се очекује на јесен или на зиму.

 

„Посматрано на нашој територији сигурно излазимо из епидемије, бар овог таласа, сигурно да можемо да очекујемо на јесен или позну јесен или зиме следеће године“, рекао је Кон за ТВ Прва.

Кон је навео да се морамо вратити у живот и да би било јако лоше да се поново јаве оболевања и убрзања преношења.

„Све зависи да ли ћемо поштовати мере или не. Оног момента када се буде скинуло ванредно стање и забрана кретања, тада ћемо видети колико смо способни да поштујемо мере. Сигурно је потпуно да ће бити забране окупљања на јавном простору“, истакао је Кон, преноси Б92.

На питање да ли је добро да се један део деце зарази током лета, каже да без колективног имунитета нема престајање епидемије.

„Да ли ће колективни имунитет да се стекне природно прокужавањем или вакцинацијом, то је добро познато у медицини. За децу сигурно неће бити вакцинације јер је ова болест изузетно блага за њих. Деца морају да се прокуже. До прокужавања би у сваком случају дошло, само се убрзава у школи“, објаснио је Кон.

Он је најавио да се током лета планира тестирање великог узорка популације, додавши да није вероватно да ће остати карантин за људе који долазе из иностранства.

ФоНет/Данас

Промо

Bg

Најчитаније