уторак, 13 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ЗДФ о слободи медија у Србији и случају Ане Лалић

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Живимо у временима у којима је слобода медија посебно угрожена зато што моћници у неким земљама борбу против коронавируса злоупотребљавају како би спречили по њих неугодне извештаје, упозорила је организација "Репортери без граница". Она је објавила своју годишњу ранг листу. На њој посебно добро стоје скандинавске земље Норвешка, Финска и Данска. Немачка се благо поправила и налази се на једанаестом месту. Доста при крају су Кина, и неколико места од самог краја Северна Кореја.

 

О томе који значај има слобода медија, посебно у временима короне, види се у Србији која је у поређењу са прошлом годином мало пала, наводи репортер ЗДФ Волф Кристијан Улрих.

Српска новинарка Ана Лалић је недавно завршила у затвору зато што је написала нешто што њеној влади не одговара. Реч је о кризи са короном и о томе да је у болници недостајала заштитна опрема за запослено особље.

„Усудила сам се да кажем да постоји проблем и да се проблем не сме прећутати. Људи, схватила сам да је ово овде диктатура, уплашила сам се, ако овде могу тако очигледно да нас ућуткују, где ће се то завршити“, рекла је Лалић за ЗДФ.

У Србији су тренутно на снази строги декрети о ванредном стању због короне, положај новинара је, међутим, већ и раније изазивао забринутост.

Председника Србије ЗДФ затиче на једном локалном догађају и констатује да он у земљи практично влада без обзира на отпоре. Рад парламента је за сада прекинут.

„Они, који се највише жале на недовољну слободу медија су ти који имају највећу слободу, овде свако има право да каже шта мисли“, рекао је Вучић који је отворио једну железничку деоницу изграђену уз помоћ Русије и Кине.

Сувише се угледа управо на своје кинеске пријатеље, жале се у Независном удружењу новинара Србије (НУНС).

„Мој утисак је да влада жели и овде да уведе кинески начин опхођења са новинарима“, оценио је председник НУНС-а Жељко Бодрожић.

На ранг листи „Репортера без граница“ се Србија сада налази на 93 месту.

„Корона је у многим земљама нажалост само изговор да би у ствари до изражаја дошли ауторитарни рефлекси. То што се тамо догађа није у складу нити са основним вредностима Европске Уније ни са основним правима“, поручују.

Ана Лалић сада чека на своје суђење, она ни у будуће неће дозволити да је заплаше, закључује ЗДФ у прилогу.

Видео прилог Н1/ЗДФ

Здф/Н1/Цензоловка

 

Промо

Bg

Најчитаније