недеља, 07 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

“Ако порасте број заражених могуће затварање вртића”

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Уколико би број новозаражених почео убрзано да расте, оно што бисмо могли да вратимо од мера односило би се на конкретно жариште. Нема говора о увођењу полицијског часа, јер за тако нешто требало би да имамо велики талас оболелих, што се не очекује, каже за "Блиц" др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба за сузбијање епидемије.

 

Укупне бројке говоре да епидемија у Србији јањава, односно да вирус слаби, упркос томе што смо прошле недеље у пар дана имали благи скок, али смо ипак сведоци да се у појединим деловима земље јављају жаришта. То су Врање, Лесковац и Неготин. У прва два града корона је букнула у фабрикама, а у Неготину у старачком дому.

Ова ситуација повећава забринутост и сада већ поставља и легитимно питање: да ли ће бити потребно да се врате рестриктивне мере у борби против вируса корона.

Како епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић објашњава, далеко смо од увођења полицијског часа. Наиме, он сматра да је могуће враћање појединих мера на снагу само тамо где се установи ново жариште. Као мере у том случају, уколико би се испоставило као неопходне за сузбијање ширења вируса, могли би да се затворе или да се само ограничи рада кафића, можда кретања. Такође, као једну од могућности, др Тиодоровић види и затварање вртића и продужених боравака у школама.

“Дневна бројка новозаражених одраз је нашег понашања од попуштања мера после Ђурђевдана до данас, што се односи и на понашање грађана и рад у колективима. Ако будемо поштовали мере заштите, опасност од ширења вируса можемо смањити на минимум и да је то у епидемијама једна од кључних ствари”, каже Тиодоровић.

Он указује да су многи скинули маске, а да то није препоручљиво.

“У реду је ако шетате на свежем ваздуху, удаљени сте од друге особе два метра, али ако вам се неко приближи, вратите маску. Даље, у затвореном простору морате носити маску, не заборавите, вирус је ту, присутан је, а вирусоноша може бити било ко. Вирус није почео да слаби, ми детектујемо вирусоноше, изолујемо их из колектива и тако сузбијамо заразу. Водите рачуна када идете у кафић, седите на отвореном, будите на дистанци, а онај што вам донесе послужење, он посебно мора да води рачуна на који начин вам сервира чашу, шољицу кафе или било шта. Није довољно навући само рукавице, јер тиме он шити себе, дакле, опрезност мора бити на највишем нивоу на сваком кораку”, објашњава епидемиолог.

Врање и Лесковац под контролом

Ових дана нова жаришта развијају се у фабрикама на југу Србије, конкретно, у Лесковцу и Врању. У фабрикама у овим градовима ситуација је под контролом, а оно што је охрабрујуће је што нема тешких случајева јер су у питању млади људи. Међутим, проблем су контакти тих људи, као и њихове породице, који ће бити тестирани након што стигну сви резултати.

“Пре два дана одлучио сам да урадимо комплетно тестирање у лексовачкој “Јури”, то је велики број радника – 2.850. У првом тренутку било је 53 позитивних, њих 33 смештено је у ковид болницу, остали су били само позитивни без тегоба. До сада смо тамо урадили 1.313 тестова, имамо 23 позитивна, што је охрабрујућ резултат. Сада чекамо резултате за још 500 радника, затим имамо у току сутрашњег дана још 500, и након тога имаћемо комплетну слику што се тиче фабрике. На тај начин одвајамо одмах позитивне, да ли су за болницу, или за привремену болницу, као и њихове контакте. Што се Лесковца тиче, највећим делом би требало да заокружимо циклус ширења, али не усуђујем се рећи да ћемо пресећи ланац, јер контакте треба пронаћи, а у питању су радници из 48 околних села, али ћемо свакако смањити могућност даљег ширења вируса”, каже др Тиодоровић.

У приватној фабрици намештаја у Врању од 250 радника позитивно на вирус је око 70 људи, с тим што се у том граду сада одвија локална трансмисија коју треба спречити. Након тестирања радника, следи тестирање контаката.

Блиц/Нова с

Промо

Bg

Најчитаније