уторак, 20 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Кон: Српски сценарио одбране од ковида-19 сачувао је најмање хиљаду живота

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Српски сценарио одбране од ковида-19 сачувао је најмање хиљаду живота, а тачну процену биће могуће дати тек на крају пандемије, оценио је емидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон и у посту на Фејсбуку и најавио како ће тек писати о времену епидемије коронавируса. Он је истакао како лично има "неупоредиво више замерки од било кога" и да о пропустима "зна више од било кога ко се прави паметан после битке, али и у току саме битке".

"Све оне који припадају мојим назови пријатељима, а користе речи 'да смо спровели геноцид', да смо поступали као Менгеле, људи у које сам уложио и времена и енергије не желим ни да чујем, па ни да видим. Такав излив мржње од људи које годинама познајем, са некима сам провео и доста времена... нисам очекивао, а понајмање заслужио", објавио је Кон на својој Фејсбук страници.

Он је нагласио како "отворено већ сада, пре извршених анализа" може да каже: "Српски сценарио одбране од ЦОВИД19 сачувао је најмање хиљаду живота".

"Биће могуће дати тачну процену тек на крају светске пандемије. Сви разговори о томе да ли је требало или не ванредно стање потичу од људи који појма немају у каквој ситуацији је започела пандемија, а посебно живе у заблудама да је могло да се спроводе разне врсте неопходних набавки само са проглашењем епидемије", оцењо је Кон.

Он је навео како је пандемија свињског грипа 2009/2010 показала "погубност таквог начина рада и коришћење тендера у ванредним околностима".

Тада 2009. се радило искључиво по важећим прописима, што је на крају завршило са афером вакцине, иако је тадашња директорка Фонда чинила да све буде по закону свесна да је то било под озбиљним надзором и контролом. Ипак је завршила у затвору девет месеци потпуно невина, навео је Кон.

Позивајући се на своје искуство, Кон је оценио како би "без ванредног стања и могућности директних набавки" кроз овакве ситуације "могли да 'се сликамо'". Кон је навео како ће се "наћи правници који ће објашњавати...и говорити супротно".

"Говорим о ономе што је живот показао. И онда и сада миљама сам био далеко од спровођења набавки, а и потпуно ми је било свеједно како се спроводе јер су то радили други у складу са законом и овлашћењима", написао је Кон.

Ту лежи највећа и суштинска заблуда мог пријатеља проф. Зорана Радовановића, која траје преко десет година, навео је Кон. Кон је нагласио како његово искуство показује "да се у условима пандемије мора проглашавати ванредно стање, а не само проглашавати епидемија са ванредним мерама".

"То би требало за убудуће Законом регулисати за било коју будућу пандемијску ситуацију. Тако је у Србији лакше и ефикасније. Без проглашења ванредног стања у овој пандемији била би највероватније масовна смртност", оценио је Кон.

Он је "заблудом" и "фатаморганом" назвао тврдње како је "могуће подићи степен позорности становништва у Србији само препорукама и причом".

"Позорност која је добијена проглашењем ванредног стања, могла се у случају да тако није учињено добити само масовним умирањем, као што се догодило у Нишу након уласка вируса у Геронтолошки центар", навео је Кон.

Он је истакао како лично има "неупоредиво више замерки од било кога" и да о пропустима "зна више од било кога ко се прави паметан после битке, али и у току саме битке".

"О томе ћу тек писати, иако ме то озбиљно кошта здравља, па и дужине живота за који мислим да је најмање битан када су овако значајне теме у питању. О томе како је и коме одговарала пандемија Цовид 19 политички... нека говоре политичари, али и сви они који се лако пецају на то", истако је Кон.

Тај који мисли да сам био нечији 'колаборациониста', како ме је назвао један 'пријатељ' је потпуно острашћена будала, али и сви слични њему нису далеко, оценио је Кон, тврдећи да је "своју улогу обавио".

"Ковид19 се сигурно гаси. Пред својом породицом и преосталим пријатељима стојим и даље непоколебљиво и стабилно са уверењем да је урађен један сјајан посао у коме су здравствени радници били истински хероји, а читаво друштво и Србија за свега десетак дана ће моћи да каже да је сузбила епидемију и да сачека само да истекне време од 28 дана без болести и прогласи победу", нагласио је Кон, завршавајући свој пост поруком "СТОП ЦОВИД19! НЕКА ЖИВИ НАША СРБИЈА!"

ФоНет/Н1

 

Промо

Bg

Најчитаније