понедељак, 19 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Дојчиновић: Вучићеве речи доживљавам као претњу

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Обраћање председника Александра Вучића на Инстаграму поводом писања КРИК-а о везама његовог сина са криминалним групама доживљавам као претњу због које би сви независни медији требало да се забрину, каже за Нова.рс главни и одговорни уредник Мреже за истраживање криминала и корупције (КРИК) Стеван Дојчиновић.

 

Новинарки КРИК-а Бојани Павловић прекјуче је непознати мушкарац одузео телефон јер је фотографисала сина председника Србије Данила Вучића, како у друштву Александра Видојевића, хулигана блиског кавачком клану, гледа фудбалски дерби.

Након што је ова фотографија објављена, почели су напади на редакцију КРИК-а.

Тим поводом се на свом инстаграм налогу огласио и председник Србије.

 

“Мој син Данило је поштен и пристојан младић. Крив је само зато што је мој син. До њих, неодговорних и непристојних, никада нико није деци политичара цртао мету на челу. Нападајући ми дете, довели су ме у угао из којег више немам где. Борићу се свом снагом и победићу све њихове лажи. Обећавам им то!”, написао је Вучић на Инстаграму.

Главни уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић, на то је реаговао на Твитеру написавши: “Буквално смо добили претњу од председника Србије.”

 

На питање Нова.рс због чега објаву председника Србије тумачи као претњу, Дојчиновић објашњава да је проблем у томе што Вучић најављује акцију усмерену на новинаре, али и то што је он особа у чијим рукама је концентрисана велика моћ.

“Мени то звучи претеће, поготово када каже човек који има сву моћ у овој земљи. Он не само што је председник, већ контролише сваки сегмент ове државе и државног апарата”, каже Дојчиновић и додаје:

“Он може да уради с нама шта год хоће. Таква порука ми звучи претеће, јер најављује неке акције које ће да предузме, да се брани против новинара, који ‘чачкају’ ствари које њему не одговарају.”

На питање шта би могли да буду методи којима се председник бори против “лажи”, Дојчиновић одговара да оно што КРИК ради нико и не назива лажима.

“Ако су нешто лажи, начин да их победите јесте да то демантујете. Ово што смо ми објавили нису лажи, то су чињенице које нико није демантовао. Нас нападају зато што се бавимо новинарством, зато што се бавимо темама које су апсолутно од јавног интереса”, објашњава главни уредник КРИК-а.

Дојчиновић каже да не само што се он сам и новинари КРИК-а осећају огрожено, већ да би и други независни медији требало да се забрину, “пре свега, због историје”.

“Знамо да држава користи институције за обрачун с медијима, тако да кад неко тако нешто каже, ко је на врху државе, то има посебно велику тежину. Не знате шта они из система могу употребити против вас. Да ли ће да појачају прислушкивање и праћење новинара или нешто друго”, закључује Дојчиновић.

Милена Илић Мирковић   Нова.рс

Промо

Bg

Најчитаније