понедељак, 19 април 2021

Друштво

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Кон: Ситуација са короном у Београду поново претећа

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Епидемиолошка ситуација Ковид 19 у Београду је поново претећа, написао је на свом Фејсбук налогу епидемиолог Предраг Кон и нагласио да је веома велики број дневних прегледа сумњивих случајева на Инфективној клиници у Београду.

 

Епидемиолошка ситуација у Београду је поново претећа због повратка студената својим кућама, па се може проширити по читавој Србији, написао је Кон и додао да је још на одмору.

До погоршања ситуације је дошло после 5. јуна, када су ограничења јавних окупљања повећана на 1.000, а касније потпуно укинута, рекао је он.

Много се, додао је Кон, погоршање ове ситуације повезује и са дербијем 10. јуна, мада новооболели не дају податак да су били на дербију, бар мени није познато.

На крају треба рећи и да многи мисле да је посебна претња долазила због избора који су у недељу спроведени, рекао је Кон.

Кон је рекао да никада није укинута обавеза да када се играју утакмице мора да се поштује дистанца међу гледаоцима, због чега би требало размотрити кажњавање клубова забраном играња пред гледаоцима.

Наша трапавост и успореност за давно договорени поступак за студенте омогућили су да дође до преноса вируса у тој популацији, навео је Кон.

Живети се мора, нема више ванредног стања, неће га ни бити. Не можемо то финансијски да изрдржимо и немојмо се по том питању поредити са Француском и Немачком, а да се може бити дисциплинован показују стари, предочио је Кон.

Више никада, ако се будем питао, неће најстарија генерација бити затворена, осим оних који су у колективима за негу старих, поручио је он.

Мислим да је ванредно стање било неопходно, као и полицијски час на почетку, поновио је он, али то неће бити даље неопходно за старију генерацију.

Сасвим је, међутим, супротно када је млађа дгенерација у питању. Критика на сва уста, без иједног решења осим затварања и забрана, мада то није решење на дуге стазе, сматра Кон.

Неких забрана ће највероватније ускоро бити, попут забрана посета болницама или обавезности ношења маски у превозу и продавницама, најавио је он, али је истакао да је најважније да се прописане мере спроводе, или да у супротном буде кажњавања. Вирус се без вакцине не може засуатвити, закључио је Кон.

ФоНет/Данас

Промо

Bg

Најчитаније