уторак, 13 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СПЦ: Владика Григорије перјаница антисрпских и антицрквених кругова у Србији

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Српска православна црква критиковала је београдски лист "Данас" и свог Владику диселдорфског и целе Немачке Григорија због изјаве пренете у данашњем текст у том листу "Григорије: Усмерити новац на болнице, а не цркву".

Григорије је за "Данас" рекао да је више пута говорио да "не треба градити толико цркава, јер имамо болнице у којима нема пешкира, папира, где је све запуштено… Тешко је гледати све то јер и то је одраз наше Цркве".

Владика је рекао и да би било "веома драгоцено да вољом и упорношћу помогнемо болнице и школе. Немам ништа против градње цркава и храмова... Само мислим да имамо доста цркава и храмова, а чему цркве и храмови, ако у њима неће бити људи".

На то је СПЦ оценила да се владика "сврстао на страну оних који су до сада јасно показали ко су и шта су и да не желе добро Српској православној цркви, а самим тим ни српском народу".

"Коме је потребно да међусобно супротстави изградњу Спомен-храма Светог Саве на Врачару, као црквени и национални пројекат, и епидемију коронавируса, као и проблеме наше државе и народа у тешкој борби за живот свакога човека", пита у саопштењу Информативна слсужба Патријаршије.

"Пројекат изградње Спомен-храма је црквено-државни пројекат од изузетног значаја, започет пре више од сто година, и актуелна одлука Владе Србије је само једна у низу раније договорених мера његове реализације, у чему свој велики допринос дају и Руска православна црква и руска држава", констатује СПЦ.

"Свако довођење у везу ове одлуке Владе Србије с било чиме, осим са изградњом Спомен-храма, злонамерно је и неистинито", каже се у саопштењу.

СПЦ наводи да "небројено пута и на разне начине помагала и помаже не само болнице и здравствени систем Србије, него и многе друге институције и појединце којима је помоћ потребна" и да то "чини и у овим тешким данима борбе са епидемијом".

"Пошто и непозван и канонски ненадлежан, уме да дели лекције Патријарху српском, Светом Синоду и свима редом, владика Григорије би могао и да јавно покаже колико је болница до сада изградио или макар да објасни зашто то није чинио раније, у време док је, уместо болница, по Херцеговини градио винарије, хотеле, ергеле и томе слично, и то од средстава која је издашно добијао како од Републике Српске тако и из буџета Србије", пише у саопштењу.

"Зашто је проблем изградња Спомен-храма у Београду, а није изградња велелепних храмова у Мостару, Требињу или Пребиловцима, коју је свесрдно помогла Србија? Треба ли наводити чињеницу да је својевремено владика Григорије, због обимности градитељске делатности, основао Комисију за изградњу храмова и објеката у Епархији захумско-херцеговачкој? Овде нећемо наводити његове друге бизнисменске и менаџментске подвиге, са којима је јавност довољно упозната и којима се он лично поноси и хвали", пише СПЦ.

"На крају, са жалошћу констатујемо и чињеницу да је владика Григорије овом несрећном изјавом из Немачке (п)остао перјаница антисрпских и антицрквених кругова у Србији, али га ипак са љубављу подсећамо на давно изречену истину: 'Добар пастијер, јер што каже ином – и сам својијем потврђује чином' ", навела је СПЦ.

 Бета/Н1Бета/Н1

Промо

Bg

Најчитаније