среда, 14 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

НУНС и SafeJournalists : Српска полиција да осигура безбедност медијских радника на протестима

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Демонстранти су физички напали два сниматеља, једна новинарка ударена је пендреком, а полиција је новинарима забранила да снимају насиље током уличних протеста у Београду.

 

Увече 7. јула, грађани Београда изашли су на улице како би протестовали против начина на који се Влада Србије односи према пандемији Ковид-19. Како су сукоби демонстраната и полиције ескалирали, забележена су најмање три инцидента учињена на штету новинара:

Двојица сниматеља новинске агенције Тањуг физички су нападнута од стране демонстраната. Један демонстрант се обратио камерману агенције питајуц́и га зашто снима и покушао је да га спречи тако што га је зграбио за руку и ударио у стомак. Други камерман нападнут је док су демонстранти бежали од сузавца. Његова камера је оборена и од њега је затражено да преда снимке. Демонстранти су отишли када је он то одбио.

Полицајци у цивилу покушали су да спрече новинарку ТВ Н1 Јелену Зорић и сниматеља Александра Цвркотића да сниме како полицајци туку демонстранта у парку испред Председништва Србије

Полиција је спречила Милицу Божиновић, новинарку портала Нова С, да помогне повређеном мушкарцу. Божиновић је покушала да објасни да је на дужности, али полицајац ју је пендреком ударио по задњици.

Видео снимци три инцидента доступни су на интернету.

– Полиција је синоћ користила прекомерну силу према грађанима, неки демонстранти су били насилни и у тако екстремним околностима нападнути су новинари. Позивамо полицију да обрате пажњу и заштите медијске екипе, а наше колеге да носе видна новинарска обележја и избегавају ситуације које могу да угрозе њихову безбедност – рекао је Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара Србије (НУНС). Бодрожић је изразио жаљење што РТС, јавни сервис у Србији, није извештавао грађане Србије о драматичним догађајима који су се одвијали и додао Желео бих да истакнем медијске екипе ТВ Н1, Ал Jazeera Balkan, портал Нова С, дневног листа Данас и других професионалних медија који су храбро извештавали о догађајима пружајући благовремене и објективне информације о протестима грађанима Србије и региона.

SafeJournalists  мрежа која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, осуђује свако насиље над новинарима и придружује се свом члану, Независном удружењу новинара Србије, у захтевима упућеним српским властима. У складу са својим мандатом, полиција мора да осигура безбедно радно окружење за новинаре и мора да утврди ко је и зашто прекршио њихова права током протеста. Мора да утврди да ли су прекорачена овлашћења полиције и ако јесу, процесуира одговорне особе.

Придружујемо се НУНС – у и у позиву новинарима који извештавају са протеста да буду видно обележени – њихова обележја треба да буду на видљивом месту и морају да учине све што је могуће у датим околностима да се пред полицијом и грађанима идентификују као новинари на задатку.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана

Скопље – Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Загреб, 08.07.2020

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинари

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Промо

Bg

Најчитаније