четвртак, 25 фебруар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Докторка из ГАК-а дала отказ због притисака након потписа отвореног писма

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Дала сам отказ јер не желим да трпим притиске само зато што сам рекла своје мишљење, изјавила је докторка Саша Љуштина са Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије, која је потписала отворено писмо у којем се, између осталог, тражи смена Кризног штаба.

 Др Љуштина је једна од 2.700 лекара који су потписали петицију "Уједињени против ковида", а већ сутрадан након што је ставила потпис доживела је непријатности у ГАК-у.

"У 10 сати ми је наређено да променим одељење, да не улазим у операциону салу и да до 14 сати напустим своју лекарску собу, односно да изнесем своје ствари", каже она за портал Нова.рс, додајући да јој се после тога нико више није обратио ни да јој објасни зашто јој је наређено да напусти лекарску собу, нити да повуче ту изјаву.

Када је саопштила да то не може да уради и када је затражила од в.д. директора да јој ту одлуку да написмено, добила је одговор да "није добила написмено ни да уђе па неће добити написмено ни да изађе".

"Онда можете да схватите колика је осионост људи према некоме ко је изнео другачије мишљење и да због тога в.д директор у болници може да се иживљава, да вас малтретира и мобингује", рекла је Љуштина.

Према њеним речима, вршилац дужности директора јој није указао на неку од грешака или пропуста у њеном досадашњем раду, тако да тај захтев не може да повеже ни са чим другим осим са потписом петиције. На питање да ли је неко од колега подржао, каже да 90 одсто колега мисли исто као она, али да се плаше да то и кажу.

Каже да је упозната са негативним коментарима под друштвеним мрежама и разним причама да ради у три приватне клинике.

"Немам приватну ординацију, радим у две приватне клинике да би могла да зарадим зато што нисам корумпирана и не узимам мито у државној клиници", каже Љуштина и додаје да "није срамота радити и зарадити за своју породицу".

Коментаришући петицију "Уједињени против ковида" напомиње да нико неће да чује савет, нити да се састане са неким од тих људи који су изнели критике на рачун Кризног штаба иако многи од њих трпе притиске, наводећи да је током јучерашњег дана 35 лекара повукло потпис са петиције.

"Је л’ мислите да су га повукли зато што су променили мишљење?", упитала је она.

На питање шта ће даље, каже да је на годишњем одмору до 10. септембра и да тражи посао. Додаје да је већ конкурисала на једној државној клиници али да ће видети, како каже, "да ли ће неко смети да је запосли".

"Ако ме нико не буде запослио у Србији имам понуде из Данске, Шведске и Немачке, цела Европа тражи лекаре па ћу своју породицу покупити и отићи. Према томе, ако не требам Србији имаће коме ћу требати", рекла је Саша Љуштина за Нова.рс.

нова.рс/Н1

Промо

Bg

Најчитаније