уторак, 20 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

КАТАРИНУ ЧЕКА ПОСАО ЧИМ ИЗАЂЕ ИЗ БОЛНИЦЕ: После текста објављеног у Новостима, реаговало Министарство за рад

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

ПРИЧА о Катарини Стефановић из Ритопека, којој послодавац није продужио уговор о раду у тренутку када у болници у Сокобањској бије битку против озбиљне неуролошке болести њеног трогодишњег сина Марка, имала је велики одјек у јавности.

 

Одмах је реаговао Зоран Ђорђевић, министар за рад, борачка и социјална питања, који је наложио надлежним службама да јој се помогне и нађе посао.

У изјави за "Новости", министар Ђорђевић каже да је, по објављивању текста, обавестио Националну службу за запошљавање да ступи у контакт са Катарином, како би јој се што пре помогло.

- Из НСЗ у понедељак су је позвали, а пошто је у болници са дететом и не зна колико ће још тамо бити, предложила је да се чују за десетак дана - каже Ђорђевић. - Ако се посматра правно, пошто је била ангажована на привременим и повременим пословима, послодавац по закону није био у обавези да продужи уговор о раду. Овде се, међутим, поставља питање људскости, с обзиром на то у каквој тешкој ситуацији се ова жена налази због болести детета. Поступак послодавца говори више о његовом моралу.

Ђорђевић истиче да је срећа што је Катарина била пријављена, иако је ангажована на такозваним ПП пословима јер, у супротном, не би било никаквог доказа да је уопште и радила.

Отворила сам боловање 27. јула, а уговор о раду, који није продужен, истекао је 31. јула - прича Катарина. - Речено ми је да радим у приватној фирми која гледа свој интересе, и која не плаћа жене на боловању. Радим већ две године, уз стално продужавање уговора. Прво је било на неколико месеци, затим на три и последњи пут на месец дана. Боловања, два или три пута, била су, искључиво, због детета. Једном ме је чак ћерка мењала. Излазила сам у сусрет кад је год требало, док је Марка сестра чувала. Радила сам и ноћну смену, јер ми је тако било лакше, да бих дању била уз дете.

Животна драма породице Стефановић почела је у децембру прошле године, када је малишана сломио обичан вирус. Неколико дана Марку температура није пролазила - није могао нормално да се креће, нити да обави основне потребе. Одмах је упућен у Универзитетску дечју клинику у Тиршовој, где је задржан на одељењу интензивне неге. Тамо је провео 46 дана. Дијагноза је била Гилен-Бареов синдром - неуролошки поремећај који се испољава мишићном слабошћу.

Када је дечак скинут са респиратора и мало се опоравио, уследио је нови ударац. Малишану је дијагностикован - ковид 19, али је мали херој победио и корону. Због обољења које има, дечак не може да се креће, нити помера руке, па му је неопходна физикална терапија коју свакодневно има у Сокобањској.

НЕЋЕ САЖАЉЕЊЕ

Позив из НСЗ, Катарини, која се са малим Марком и лекарима "бори", за његове поновне кораке, вратио јој је осмех на лице.

- Велико хвала министру на помоћи, јер сам се нашла у тешкој ситуацији. Газда ме је оставио буквално на улици - прича Катарина. - Звали су ме из НСЗ, али пошто сам на терапијама са дететом, чућемо се за који дан када ћу, вароватно, знати нешто конкретније о изласку из болнице. Не желим да ме ико сажаљева, већ хоћу да имам своје парче хлеба.

Б. Борисављевић   Новости

Промо

Bg

Најчитаније