субота, 06 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Вучић: У Храм Светог Саве држава уложила 43 милиона евра

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је држава Србија у претходне три и по године у изградњу Храма Светог Саве у Београду уложила 43 милиона евра, што је највише у претходних 50 година.

 

“Ја сам поносан на то што смо као држава могли највише да помогнемо. То је народ дао, јер је држава била ефикасна, десетоструко снажнија него што је била 2012, 2005, 2000, 1985. године и било кад у својој прошлости од 1945. године па на овамо”, рекао је Вучић приликом обиласка радова на Храму са патријархом Иринејем.

Вучић је рекао да су различити председници државе Србије, да неки воде рачуна само да се лично обогате и остану што дуже на власти, а немају никакве снове, док други, како каже, желе да оставе велика дела и имају велике снове.

На опаске, уобичајене кад је реч о свему што се у Србији данас гради, да то није заслуга власти, већ су то “наше паре”, паре грађана, Вучић указује да су и пре увек биле “наше паре”, али се њима слабо управљало, лоше трошило и све уништило.

Председник је рекао и да су Србе од 1945. године терали да забораве све Србе који су били значајни у историји и да смо због тога, као народ, заборавили и своје родоначелнике.

“Ми нигде немамо споменик Стефану Немањи, нема га у Србији, заборавили смо родоначелника српске државе, било нам је наређено… Сад некоме смета што ће споменик Стефану Немањи бити висок, а нису им сметали Мештровићеви споменици… Ми се и тим споменицима поносимо јер је то део историје, али се поносимо и што показујемо поштовање према онима који су направили ову земљу”, рекао је Вучић.

Он је навео да Свети Сава није само родоначелник српске цркве, већ и највећи српски дипломата, који је родио нову духовност српског православног народа.

“Зато је важно да имамо овај храм и покажемо и нашу снагу као државе, коју не морамо да увек да показујемо погрешно, већ знањем и градитељским способностима”, навео је Вучић.

Како је рекао, без патријарха Иринеја не би било завршетка храма.

Додао је да патријарх Иринеј брине не само о религиозним питањима, већ и о животу нашег народа, опстанку тамо где је угрожен и, како је додао, патријарх се свим срцем бори за интересе српског народа.

“Не волим да се додворавам, немам исти став са свим људима из цркве, али без патријарха завршетка Храма не би било, свидело се то некоме или не”, навео је Вучић.

Он је рекао и да Храм Светог Саве, који ће бити завршен пре краја октобра, на посебан начин постаје “нова Света Софија”, односно Аја Софија из Истанбула.

“Храм Светог Саве ће постати једно од највећих и најважнијих места окупљања, како нашег народа, тако и оних који долазе у Београд и Србију, туруста… Многи ће долазити да виде ово место, јер је тешко пронаћи овакво место”, рекао је Вучић приликом обиласка радова у Храму са патријархом српским Иринејем.

Он је навео да Храм Светог Саве има више сличности са “Светом Софијом у Цариграду”, односно Аја Софијом у Истанбулу, који више није ни музеј, ни црква.

“На неки посебан и посредан начин Храм Светог Саве постаје нова Света Софија и са богородицом изнад олтара, која је готово истоветна копија иконе у Светој Софији, постаје, како је његова светост Иринеј већ рекао, нека врста нове Свете Софије”, рекао је Вучић.

Тањуг/Нова 

Промо

Bg

Најчитаније