субота, 26 септембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Телеком донео одлуку о издавању обвезница, задужује се за још 200 милиона евра

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Скупштина а. д. "Телеком Србија" донела је одлуку о издавању 2,35 милиона корпоративних обвезница чија је укупна номинална вредност 23,5 милијарди динара (око 200 милиона евра), објављено је на порталу те компаније.

 

Појединачна номинална вредност обвезница је 10.000 динара, а оне се у дематеријализованом облику издају за квалификоване инвеститоре, наводи се у одлуци.

Рочност обвезница је пет година а купонска каматна стопа је тромесечни БЕЛИБОР + 2,95 п.п. годишње.

Рок за упис обвезница биће 30 дана од дана ступања на снагу одлуке Скупштине, а емисија ће се сматрати успелом ако у том року буде уписано најмање 50 одсто понуђених обвезница.

Како је наведено, обвезнице се издају ради финансирања пословних потреба "Телекома Србија", укључујући рефинансирање постојећих финансијских обавеза и финансирања унапређења пословних активности.

Подсетимо, у претходне две године дугови Телекома утростручени су и достигли су 1,15 милијарди евра. Главни разлог за нето дуг Телекома, који је пре емитовања обвезница достигао скоро милијарду и по евра јесте куповина кабловских оператора који су, према мишљењу стручњака, плаћени више од тржишне вредности.

Тако је, према процени тржишне вредности из 2017. године, годину дана пре него што је Телеком пруезео ова два оператера, Коперникус вредео 40 милиона евра, док је Телеком за њега платио 195 милиона. За Радијус вектор уместо 24 милиона евра, одвојено је 108. То значи да је за куповину ове две компаније, Телеком Србија потрошио 239 милиона евра више него што је тржишна цена налагала.

Н1/Фонет/Нунс

Најчитаније