четвртак, 22 октобар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Усвојена Иринејева идеја: Следи отказ професору Богословије

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Професору Православног богословског факултета Родољубу Кубату на последњој седници Синода, одлуком чланова тог црквеног тела, одузет је благослов за рад на факултету, сазнаје Нова.рс. Иако ова одлука још увек није озваничена, она је била очекивана, имајући у виду да је и сам Кубат у недавном разговору за наш портал најавио да ће се та тема наћи на састанку црквених великодостојника.

 

Подсетимо, на недавно одржаној седници Научно наставног већа Православног богословског факултета, професор Родољуб Кубат је позвао своје колеге да се јавно изјасне због афере владике Стефана, оптуженог да је умешан у отмицу и навода студенткиња ПБФ да их је силовао продекан те установе Владимир Вукашиновић.

Уместо да се изјасни о овим аферама, Управа факултета је одлучила да доведе у питање статус професора Кубата, којем је због овог захтева угрожено радно место.

Поменути захтев био је, како каже Кубат за Нова.рс, “кап која је прелила чашу” у одлуци да се његов професорски статус пошаље на разматрање Синоду СПЦ.

“Изнео сам предлог да се ми као факултет обратимо јавности, у једној лаганој и учтивој форми, без икаквог притиска на надлежне. Идеја је била да апелујемо да се ови случајеви процесуирају, јер стварају свима нама велике проблеме. Поменуо сам владику Стефана и Владимира Вукашиновића, продекана ПБФ, рекавши да их терете наши студенти и да смо ми дужни да реагујемо”, рекао је Кубат.

Како су раније наводили извори нашег портала, поновно разматрање статуса Родољуба Кубата спремно је дочекао владика Иринеј Буловић, који је раније тражио да се овом професору одузме статус предавача на Богословији.

Портал Нова.рс је у неколико наврата покушавао да ступи поводом ових навода са владиком Иринејем Буловићем, међутим из Епархије бачке ниједном нисмо добили одговоре на наша питања.

“Они су мене пријавили ‘на бланко’. А у пријави могу да напишу шта год хоће. Суштина је да они траже од Синода да ми повуче благослов и да ја изгубим посао. Могу свашта да напакују, а то нико неће видети пре него што стигне у Синод. Најгоре од свеге је то што они мене нису позвали да се изјасним”, објаснио је Кубат.

Војислав Милованчевић   Нова

Најчитаније