четвртак, 22 октобар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

НВО пита владу зашто је изградња националног стадиона изузета из јавних набавки

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Представници Удружења за заштиту уставности и законитости (УЗУЗ) и Тима "Крени-Промени" предали су Влади Србије захтев за информације од јавног значаја, којим се тражи документација на основу које се изградња националног стадиона у Сурчину, чија се цена процењује на 250 милиона евра, изузима из уобичајене процедуре јавних набавки.

 

Председник УЗУЗ Саво Манојловић упозорио је да ће услед добијања статуса пројекта од националног значаја, све финансије везане за изградњу тог објекта бити трошене на начин "који не гарантује да то неће бити нека врста корупције".

"Могућност да се избегну јавне набавке се превише често користи, па због тога тражимо све елаборате и извештаје који су постојећим актима предвиђени. Тражимо и објашњење који је то разлог због ког изградња националног стадиона не треба да иде по редовним процедурама", казао је Манојловић.

Додао је да за 250 милиона евра, колико ће по најавама званичника коштати изградња стадиона, може бити изграђено пет клиничких центара, попут оног у Нишу, пет "најсавременијих" школа и реконструисано пет стадиона на начин како је обновљен стадион фудбалског клуба Слобода у Ужицу.

"Прилично је нерационално да се сада гради национални стадион. Много је боље да се добије пет клиничких центара са 7.500 кревета, пет школа за 5.000 ученика и пет реконструисаних стадиона по целој Србији", казао је Манојловић.

Подсетио је да је у оквиру кампање Не стадиону, петицију против изградње тог објекта до данас потписало око 14.000 грађана.

"Желимо да се бавимо организовањем тих људи и да елементима грађанске непослушности, уколико тај пројекат буде у овом обиму, учинимо све што је у нашој моћи да спречимо изградњу, јер су то паре грађана Србије и они треба да се питају", казао је Манојловић.

Представници УЗУЗ поставили су испред Владе Србије фотографију изгледа будућег стадиона, уз касицу прасицу у којој је више хиљада динара, док су у непосредној близини поставили фотографије унутрашњости болница у Србији уз разбијену касу из које је испало неколико десетина динара.

Бета/Н1

Најчитаније