среда, 28 октобар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Градска власт Прокупља укинула дозволу за градњу МХЕ Растовница

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Решавајући по захтеву Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ), Градска управа Прокупља је донела решење којим се констатује престанак важења грађевинске дозволе, која је 2015. издата компанији Растинг из Београда за изградњу мини хидроцентрале Растовница.

 

Мини хидроцентрала требало је да буде изграђена на три водозахвата на Добротићкој, Балчачкој и Бучинској реци, у општини Прокупље.

Правни тим РЕРИ је у септембру прошле године поднео захтев за доношење решења којим се констатује престанак важења грађевинске дозволе за ту електрану, а због ћутања надлежних органа поднео је више ургенција и жалбу којом је од надлежних органа захтевао да поступе по поднетом захтеву, у складу са својим овлашћењима.

Према одредбама Закона о планирању и изградњи, које су биле на снази у тренутку доношења решења о грађевинској дозволи за МХЕ Растовница, „грађевинска дозвола престаје да важи ако се не почне са градњом у року од две године од дана правноснажности решења“, подсећа РЕРИ.

Одељење за инспекцијске послове Градске управе Прокупља је, на основу захтева РЕРИ, утврдило да инвеститор није започео са извођењем радова у законском року, тако да је грађевинска дозвола престала да важи по сили закона још у јануару 2018. године, наводи РЕРИ.

ФоНет/Н1

Најчитаније