уторак, 13 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Истраживање: Трећина грађана не верује ни једном медију, старији гледају ТВ, млађи на Инстаграму

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 Грађани највише времена проводе на друштвеним мрежама, најчешће их интересују кратке видео форме, скоро никада не проверавају информације које су прочитали, а више од трећине не верује ни једном медију, показало је истраживање о медијској и дигиталној писмености, чији су резултати данас представљени.

 

Истраживање су спровели Центар за слободне изборе и демократију (Цесид) и „Пропулсион“ у сарадњи са УСАИД-ом.

„Око 35 одсто испитаних изјаснило се да не верује ни једном медију, 24 одсто има поверења у портале, 17 одсто у друштвене мреже, док само 19 одсто грађана верује садржајима које чује на телевизији“, рекао је Бојан Качар из Цесида.

Он је истакао да је спорт тема која највише занима грађане, а затим ковид у тренутној ситуацији, следе политика, мода и музика. Људи дневно проведу 81 минут слушајући радио, али како је рекао Клачар ту спада и седење на радном месту или у кафићу, 67 минута претражују интернет, 77 минута гледају ТВ, 23 минута листају новине, док чак 104 минута проводе на друштвеним мрежама.

Телевизију гледа старија популација, док су млади на друштвеним мрежама, пре свега на Инстаграму, а средња генерација и старији више користе Фејсбук, показало је истраживање.

Клачар је додао да испитаници сматрају да су задовољавајуће медијски и дигитално писмени, свесни да није добро прочитати само наслове, али и без воље да проверавају податке које су прочитали.

„Највећи проценат грађана не зна да направи блог, две трећине и даље плаћа рачуне у банци лично, док половина испитаних не уме да направи поwер поинт презентацију„, рекао је Клачар.

Пројекат о медијској и дигиталној писмености биће настављен и наредних месеци, најављено је на конференцији за новинаре.

021/Цензоловка

Промо

Bg

Најчитаније