четвртак, 26 новембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Нови изглед кеја на Власини - мурал посвећен Ван Гогу, путокази и клупице за мештане

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Како би уредили своје место, удружење “Власинска вила” покренуло је акцију сређивања кеја на Власини. Тако ово омиљено шеталиште Власотинчана однедавно краси мурал посвећен годишњици смрти Ван Гога, а направљен је и путоказ за неке од најпознатијих локација у општини, и постављене клупице на шеталишту. До средине новембра активисти планирају и постављање неколико корпи за отпатке на шеталишту крај Власине.

 Удружење “Власинска вила” постоји од 2017. године, а формирано је спонтано, организовањем једне хуманитарне акције. Иако удружење броји тек шест-седам сталних чланова, до сада су организовали близу 40 акција у Власотинцу,наводи Татјана Илић из овог удружења.

“Било је ту акција које су се тицале хуманитарног рада, из области организовања културних дешавања и догађаја, уређења животне средине и свог окружења и из области превентиве. Наше акције су до сада имале добар одазив грађана, углавном школске деце и омладине, на шта смо веома поносни”, додаје Илићева.

Мурал на власотиначком кеју, назван симболично “Звездана ноћ над Власином”, брзо је постао омиљен међу мештанима, али Илићева наводи да акцију уређивања кеја спроводе и због туриста који долазе у Власотинце. Зато су направили и путоказ на почетку шеталишта крај Власине, са четири ознаке које показују у правцу Нешићевог кеја, Старог гробља, плаже Маричкино и Стазе Здравља.

 

“Преко лета Власотинце је врло фреквентно место, поготово део око кеја, шеталишта и плаже тако да смо желели да људима који не познају знаменитости општине овим скренемо пажњу. Преостало нам је да поставимо пет нових канти за смеће које ћемо, надам се, завршити до средине новембра”, каже Илићева.

Мурал је дело браће Александра и Јована Спасића.

 

“За израду мурала било нам је потребно два дана. Изабрали смо Ван Гога као уметника зато што се ове године обележава 130 година од смрти славног уметника, али и зато што ова слика подсећа на наше власотиначко купалиште. У питању је “Звездана ноч над Роном”, али смо смо ми овај мурал назвали “Звездана ноћ над Власином”, каже Јован Спасић и додаје да се нада да ће бити још бити сличних дешавања и сличних удружења попут “Власинске виле”.

 

Иницијативе као што је “Власинска вила” су од изузетног значаја за Власотинце, каже директорка Туристистичке организације ове општине Наташа Ђокић.

“Сама општина као једна будућа, надам се, добро пласирана туристичка дестинација, има много потенцијала, а овакве иницијативе улепшавају простор, дају му један лепши изглед за људе који долазе да га посете и значајне су за пласирање наших туристичких потенцијала”, каже Ђокићева.

 

Како наводи, на територији општине Власотинце делује велики број грађанских иницијатива који се брину о различитим секторима друштва, алии о природи. Подршку од стране општине удружења добијају преко општинских конкурса.

 

“Имамо различита еколошка удружења и планинарско друштво, удружења младих са различитим темама. Наша локална самоуправа већ четири године расписује конкурс где се по пројектима деле средства која директно утичу на простор и друштво. Ми као Туристичка организација имамо разне манифестације са удружењима и грађанским иницијативама, а општина ће и даље наставити да подржава овакав рад кроз конкурсе”, истиче Ђокићева.

Из овог удружења кажу да је овакав вид рада свима донео радост, не само члановима, већ и суграђанима, што се види, како каже, по њиховим позитивним реакцијама. Додаје да су добили и ветар у леђа за неке од наредних акција које планирају за почетак пролећа.

 

Ову и остале активистичке приче можете наћи на сајту промени.рс.

Фото: МРЦН

 

 

Медиа & реформ центар Ниш

Најчитаније