уторак, 26 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Причест у зарази: Лекција из 1929. коју је СПЦ заборавила

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

У време огромног скока заражених коронавирусом јавност су запањиле слике из Саборне цркве када су после литургије поводом смрти патријарха Иринеја верници примили причешће из једне кашике без обзира на сва упозорења и прописане епидемиолошке мере. Све то додатно чуди када се зна да је у београдским црквама још почетком прошлог века постојало упуство како свештеници да мењају кашичице за причест у време заразних болести и када генерално примете да је неки верник болестан. О томе сведочи и књига, чији се изводи ових дана деле друштвеним мрежама.

 Како се може видети у неколико постова на друштвеним мрежама, у питању је збирка “Питања и одговори из пастирске праксе, црквеног богослужења и религијског живота”, коју је приредио београдски парох Радован Ђ. Димитријевић, издата у Издавачкој књижарници Геце Кона 1929. године.

На страницама књиге које су подељене на друштвним мрежама стоји упуство за свештенике како да врше причешће у време куге, тифуса или дифтерије.

Саветује се да набаве више кашичица за давање причешћа и више убруса.

“Чим се причести лице сумњивог здравља, одмах ту кашичицу спустити у лонац кључале воде, нарочито спремљене за то у олтару и узети другу кашичицу. Црквењак ће узимати кашичице из кључале воде, брисати чистим убрусом и давати свештенику, а употребљене узимати и тако наизменце. По свршеном послу кашичице савршено опрати дезинфекционим средствима” објашњава се у овом приручнику.

За убрусе се наводи да “сваки треба да износи око метар у квадрату, да се кашичице бришу најпре једним, другим, трећим углом, па четвртим”, да би се након тога узео нови убрус.

“Одређено лице мењаће убрусе, здрава лица брисаће једним, а лица сумњивог здравља другим убрусима” истиче се и саветује да се убруси кориштени код лица сумњивог здравља спале и баце у реку.

 Свештеницима се такође саветује да уколико су у могућности причесте најпре здраве, па болесне вернике.

“Свештеници при причешћивању да обрате нарочиту пажњу, да у добро отворена уста причесника сипају само свето причешће не додирујући кашичицом уста причесника” додаје се у овим правилима.

Да подсетимо, у суботу у директном преносу литургије из Саборне цркве поводом смрти патријарха Иринеја могло је да се види да је велика већина верника пристала је да се причести из исте кашичице. И не само то, него су причест примала и њихова малолетна деца.

Нова

Промо

Bg

Најчитаније