среда, 14 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Како су бебе победиле корону у најцрњој години

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

У мору туробних вести и бројки од којих страхујемо, дочекали смо и једну лепу вест: у породилишту "Народни фронт” током ове године рођено је 7.245 беба, а до краја године у тој установи очекују близу 8.000 беба, што је највећи број новорођенчади за последњих 20 година. Неочекивано добра вест која може да порави ову годину којој чекамо да што пре видимо леђа.

 

“Ми обично до краја године дођемо до неких 7.500 порођаја, али мислимо да ћемо ове годне имати повећен број порођаја, сигурно близу осма хиљада, пошто има још скоро цео децембар пред нама” оптимистична је начелница породилишта “Народни фронт” Снежана Ракић.

Докторка Ракић сматра да за тако добар тренд у лошим временима постоје три моћа разлога.

“Један добар део пацијената долази код нас као у изабрано породилиште. Постоји и та чињеница да сада цела Србија гравитира ка нама, пошто смо терцијарни центар и шаљу нам пацијенте. Постоји и онај фактор да су поједини парови изабрали да баш ове године, у овим специфичним околностима, добију потомство”, каже наша саговорница. Занимало нас је и колико је корона утицала на пораст броја порођаја у “Народног фронта”.

“Вероватно да је утицало то што су људи били затворени и били ус блиском контакту”, објађњава докторка Ракић.

Она тврди да труднице намају разлога страх од короне када долазе у њену установу. Уверава нас да су контрола и тријажа пацијената на завидном нивоу – одвојен је део болнице у којем се порађају заражене труднице. Према њеним речима, има заражених међу особљем, али “то није тако велики број”.

Онима који очекују порођој у скорије време и доба пандемије, докторка Ракић поручује да смање доласке код доктора, уколико нема потребе за тиме.

“Ако је трудноћа физилошка, предвиђена су четири прегледа у току трудноће. Труднице треба да избегавају локације на којима има много људи на једном месту. Да носе маске и да се међусобно штите” саветује наша саговорница. Она сматра и да парови који размишљају о потомству немају потребе да чекају и то одлажу због короне.

“Ја сам још на самом почетку пандемије изнела свој став да је то физиолошка ствар и да мислим да не треаба чекати. Пацијенти су, очигледно, на сву срећу послиушали”, задовољна је докторка Ракић.

Бојана Миловановић    Нова

Промо

Bg

Најчитаније