уторак, 20 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Кон: Кризни штаб ће протестовати буде ли попуштања мера

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Епидемиолог Предраг Кон рекао је у јутарњем програму "Пробуди се" да се добро осећа после примљене вакцине, као и да је прво гдана после неколико сати почео да осећа бол у рамену где је примио вакцину, али да је следећег дана то већ нестало. Он је навео да ће само у јануару стићи око 50.000 доза Фајзерове вакцине, а да ће у првом кварталу 2021. бити допремљено укупно 290.000 доза. Кон је истакао да ће медицински део Кризног штаба протестовати уколико дође до даљег попуштања мера, односно да ће јасно ставити до знања су против тога и дочека Нове године.

 “Сматра се да већ недељу дана након друге дозе постоји заштита, али и да две недеље након прве дозе почиње стварање антитела код највећег броја људи. Произвођач гарантује да, оно што је 95 одсто људи доживело који су тестирани пре пуштања у промет вакцине, антитела после недељу дана после друге дозе”, рекао је др Кон.

Он је навео да нема директне информације како се осећају они који су у Србији добили вакцину, али да, колико зна, није било пријављено ништа што је неуобичајено.

Упитан када може да се очекује масовна вакцинација и које ће нам вакцине бити доступне, Кон је рекао да што се Фајзерове вакцине тиче јасно је да ће током јануара сваких седам дана стизати нова количина.

“Знамо за ових 20 и нешто хиљада што је у првом контигнету, који треба да стигне до 4. јануара, рачунајући и ових првих 4.870 које су стигле. Онда иде даље сукцесивно. Само у току јанаура око 50.000 доза, више од 100.000 треба да буде у фебруару. У првом кварталу било је планирано 340.000 да буде, а колико сам схватио биће 290.000, јер Фајзер не може да испоручи све количине, због огромне потражње”, навео је он.

Кон је додао да паралелно са тим очекује се присуство и кинеске Синефармове вакцине, а затим и Спутњик В.

“Очекује се даљи рад Агенције за лекове и медицинска средства, у смислу испитивање документације и тестирања узорака које су добили. Да ли ће већ у току јануара, по информацијам које су саопштаване., све вакцине се могу очекивати већ у јануару да буду овде”, рекао је он.

Кон је навео да свако може да бира вакцину, али да једино што може да се деси је да ће вакцине стизати сукцесивно, те да не може да се очекује да ће сваки дом здравља у сваком тренутку имати све три вакцине.

“Ако неко буде желео искључиво одређеног произвођача, можда ће морати да сачека. Али то није неко дуго време. Видећемо какав ће бити одзив. Интерес је сада велики. Вакцинацаија је излаз из ове ситуације”, изјавио је он.

Кон је навео да постоји координациони тим и Национални комитет за имунизацију који су припремили план вакцинацијие.

“Јасно је да ће се користити сви капацитети који постоје. Што се тиче ове вакцинације са Фајзеровом вакционом једина тражи посебну логистику и она је направљена. Захтевна је јер тражи да се вакцина од момента кад се извади са температуре минус 80, мора употребити у року од пет дана, а од момента кад се та количина од пет доза, која је у једном паковању раствори, мора да се употреби у року шест сати”, рекао је др Кон и додао да се остале вакцине чувају на уобичајеној температури.

Он је навео да је медицински део Кризног штаба спреман на протест, уколико буде даљег попуштања мера. Упитан какав протест, Кон је одговорио:

“Спремни смо потпуно да знамо до знања да смо против било каквих попуштања и организовањеа дочека Нове године, јер то би јако могло да погорша ситуацију, која је још увек таква да не може другачије да се зове него ванредна. Ми јесте да имамо спуштање криве, али то је још далеко од тога да можемо да будемо задовољни. У таквим ситуацијама када је вирус још увек активан, такви догађаји као што су славља, никако не могу да буду допуштени. Медицински део кризног штаба мора да буде потпуно јасан и гласан”.

Упитан какве мере треба да буду на снази 31. децембра 1. и 2. јануара, као и за Божић, он је навео:

“Организованог дочека ни у ком случају не би требало бити. Драго ми је што све колеге здушно стоје иза тога. Знамо какво је мишљење и оних који раде у ковид амбулантама и ковид болницама. Економске факторе не можемо уопште да гледамо”.

 

Наташа Латковић     Нова

Промо

Bg

Најчитаније