среда, 03 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

На Славији одржан велики протест због загађеног ваздуха

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

На тргу Славија одржан је протест због загађења ваздуха у Србији, а организовала га је група грађана Еко стража. Колона је са Славије кренула низ Немањину до зграде Владе, где су грађани оставили захтеве за усвајање мера против загађења ваздуха и адекватног информисања јавности о том проблему који угрожава здравље и животе.

 

Протест је завршен

Протест је завршен тако што су организатори залепили листу захтева на врата Владе Србије. Најавили су да ће, уколико не буде одговора, оваквог притиска јавности још чешће.

Организатори су поручили да ће сутра и званично на писарници Владе бити прослеђени захтеви окупљених грађана.

“Доста је подела. Питање чистог ваздуха је заједничка тема и проблем свих седам милиона грађана Србије. Тражимо поштовање Устава”, поручио је Бојан Симишић, један од организатора протеста.

Окупљенима се обратио и Александар Јовановић Ћута, рекавши да је Србија пред еколошким устанком.

“Подижите барикаде свуда где вас трују, где вам не дају да дишете, где загађују ваше реке и земљу. Око воде, ваздуха и земље нема преговарања”, поручио је Ћута.

Обезбеђење процењује да је било око 1.000 учесника, док поједини учесници и организатори тврде да их је било неколико хиљада.

Један од водећих еколошких активиста и лидер покрета “Одбранимо реке Старе планине” поручио је да више нико неће тровати грађане Србије.

“Следећи пут ће нас бити десет пута више”, рекао је Александар Јовановић Ћута.

“Ово је почетак еколошке побуне у Србији”.

 

Колона блокирала саобраћај

Колона окупљених грађана блокирала је саобраћај у Немањиној улици. На протесту није било видљиве полиције, нити било каквог обезбеђења.

Окупљени су носили транспаренте мањих размера на којима је писало: “здрав ваздух, здрава деца”, “против власти која врши екоцид”, итд.

Незадовољни грађани су се упутили ка Влади Србије где су оставили своје захтеве. Међу окупљенима је било грађана најразличитнијих узраста – од старијих све до најмлађе деце. Демонстранти с којима смо разговарали једногласни су у томе да не дозволе да се настави њихово тровање, а родитељи са децом кажу да су ту управо због деце.

“Ово је протест за будућност наше деце”, рекли су неки од окупљених.

Један од упечатљивијих транспарената био је и “За Србију без смога”.

Како су напоменули организатори, протест је био грађански, неполитички и подразумева поштовање епидемиолошких мера.

“Људи, суграђани, маме, тате, баке, деке, омладино: изложени смо огромном дугорочном утицају загађеног ваздуха, сви ми колико нас је овде у Републици Србији, мало мање од седам милиона. Сви дишемо исти ваздух и нико није амнестиран од проблема. Влада Србије, уставобранитељи и доносиоци одлука су у прекршају Устава конкретно Члан 74 који изричито каже да сви имамо право на здраву животну средину и на благовремено и потпуно обавештавање о њеном стању. Влада Србије и њене иституције су дужне по Уставу Србије да нам то и обезбеде. Пошто се њихова правна обавеза не испуњава, наша је морална обавеза да у виду протеста тражимо од горе наведених да моменално преузму обавезу о заштити здравља грађана”, наводи се у позиву који је раније објављен на Фејсбуку.

За учеснике протеста важе следећа упутсва:

– Обавезно ношење маски и дистанца од 2 метра, неће бити говора ни бине да не би дошло до сабијања грађана у масу, тако да ће сви имати опцију да се удаљите на сигурну дистанцу.

– Позивамо да људи дођу у својству грађана, уколико се појаве политички транспаренти сматраћемо да је иста политичка организација дошла са намером да упропасти и присвоји протест или је намерно инфилтрирана да разводни и маргинализује бригу грађана.

– Сваки вид противзаконитих и вандалских активности ће се сматрати намерним потпиривањем мирног протеста грађана који суштински траже само здраво место за живот. Сваки облик истицања расне, верске или било какве друге нетрпељивости сматраће се намерним стварањем инцидената како би умањио проблем загађења.

– Протест је у име свих грађана Србије, не у име грађана Београда. Протести су и у име Новог Сада, Ниша, Бора, Ваљева, Ужица, Крагујевца, Краљева, Новог Пазара, Зрењанина, Суботице, Смедерева и свих осталих градова али и малих места, поготово њих. Свих вера и свих народности!

Скуп је завршен симболичним качењем захтева на врата Владе Србије.

Бојана Миловановић  Нова

Промо

Bg

Најчитаније