четвртак, 04 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

“Спречимо превремено умирање 13.500 људи на Балкану”

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Земље Западног Балкана имају најгори квалитет ваздуха у Европи, и зато испред кампање "Уједињени Балкан за чист ваздух" позивамо надлежне институције у земљама Западног Балкана и грађане да заједничким снагама спречимо превремено умирање до 13.500 људи годишње, од чега се већина случајева приписује излагању прашкастим материјама, саопштили су из Београдске отврене школе (БОШ). Нагласили су да прашкасте материје углавном потичу из термоелектрана на угаљ на Западном Балкану.

 Становници Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова, Србије и Северне Македоније подједнако су изложени загађујућим материјама у ваздуху. Оне долазе и из топлана и фабрика које користе фосилна горива, а један од значајнијих фактора је и застарела технологија грејања у домаћинствима. “Уједињени Балкан за чист ваздух” истиче значај регионалне сарадње неопходне за трансформацију енергетике и система заштите животне средине, која би истовремено унапредила привреду и јавно здравље, наводи се у саопштењу.

Прашкасте материје (ПМ) се доводе у везу с низом болести, од оних које погађају срце и дисајне органе, преко дијабетеса, до неплодности и рака. Што је честица мања, лакше и дубље продире у тело. Државни буџети не откривају огромне трошкове на име лечења последица загађености ваздуха и изгубљених година живота, док државе и даље финансијски подржавају пројекте у сектору угља који генерише загађење. Осим тога, опасне материје и једињења у ваздуху подстичу климатске промене, па поплаве, суше и болести такође долазе као последица.

У студији коју су објавили ХЕАЛ, Сандбаг, ЦАН Еуропе, ЦЕЕ Банкwатцх и Еуропе Беyонд Цоал, наводи се да је 2016. године шеснаест термоелектрана на угаљ на Западном Балкану, колико их и даље има, емитовало више сумпор-диоксида (СО2) него свих 250 које су радиле у Европској унији. Србија и Босна и Херцеговина и даље остају при плановима за нове термоелектране, док се оне у ЕУ масовно гасе.

Шест наведених земаља је у новембру 2020. у Софији заједно прихватило Зелену агенду за Западни Балкан и тиме се обавезало да ће следити политику ЕУ и њен Европски зелени план. Он предвиђа постизање климатске неутралности најкасније 2050. године, укључујући угљеничну неутралност. Угаљ у свету постаје ружна успомена, а постало је исплативије градити соларне електране и ветропаркове, него одржавати већину термоелектрана. Опрема за производњу енергије из обновљивих извора драстично појефтињује. Компаније које производе и користе угаљ суочене су са све већим трошковима на име дозвола за испуштање угљен-диоксида и испуњавања прописа за за заштиту животне средине.

“Кампањом “Уједињени Балкан за чист ваздух” тражимо од доносилаца одлука да политику преоријентишу на хитне мере за сузбијање загађења ваздуха, у складу с обавезама из Зелене агенде за Западни Балкан које су исти доносиоци одлука потписали у Софији 10. новембра 2020. године. Зелена агенда за регион подразумева регулисање прекограничног утицаја загађености ваздуха, доношење стратегија за побољшање квалитета ваздуха, подизање капацитета система мерења квалитета ваздуха и постпуно укидање субвенција за угаљ. Напуштање употребе угља за производњу струје најбитнија је мера за побољшање квалитета ваздуха, а важну улогу може имати замена котлова у домаћинствима еколошких чистијим решењима, соларни панели на крововима кућа и зграда и пројекти унапређења енергетске ефикасности”, поручују из Београдске отоврене школе.

Милена Илић Мирковић   Нова

Промо

Bg

Најчитаније