среда, 14 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Заменик директора Музеја: Природњачки музеј неће бити измештен

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Заменик директора Природњачког музеја у Београду Борис Иванчевић изјавио је данас, после састанка с министарком културе и информисања Мајом Гојковић, да је Министарство јасно дало до знања да неће бити измештања Природњачког музеја и да неће бити никаквог припајања тог музеја са другим институцијама.

 

"Природњачки музеј це остати као матични за природно-културну баштину", рекао је Иванчевић новинарима пред Музејом и додао да је то "велики корак након периода неизвесности".

Иванчевић је рекао да је "главни проблем музеја то што нема зграду", али да би нова би била изузетно скупа инвестиција, "као када би се градила болница".

Из Министарства културе је саопштено да је Нацрт закона о музејској делатности, који ће се ускоро наћи пред Народном скупштином Републике Србије, дефинисао између осталог и статус Природњачког музеја. Из текста Нацрта закона је потпуно јасно да је то републичка установа културе и да ће и након усвајања овог закона наставити да ради у оваквом статусу.

"Директор Музеја и министар културе и информисања су након тога разговарали о даљим плановима рада са посебним освртом на планове везане за изградњу зграде Музеја. Министарство културе и информисања за ову годину определило је средства за расписивање конкурса за идејно решење за зграду Музеја која је предвиђено да буде на Новом Београду одлуком Скупштине града Београда", наводи се у саопштењу Министарства културе.

Подсетимо, претходних дана је било вести да су припреме за превођење Природњачког музеја у статус радне јединице Завода за заштиту природе Србије увелико одмакле у Министарству за културу и информисање, без консултација са руководством и запосленима музеја.

На то је реаговало више невладиних организација из сектора заштите животне средине.

Коалиција 27, мрежа организација које се баве заштитом животне средине, навела је да "мењање статуса установе од националног значаја без јавне расправе, правовремених информација и адекватних измена релевантних закона о култури, културним добрима и музејима, представља још један пример нетранспарентности, коју су државне институције претвориле у праксу у сектору животне средине".

Из Музеја је уочи обележавања годишњице саопштено да је он 125 године после оснивања још увек у привременом смештају, без простора за нормалан рад и чување и заштиту збирки, без сталне изложбене поставке која би на једном месту презентовала велику природну и културну баштину Србије.

"Осим једног званичног разговора 25. јануара ове године, када је донедавном помоћнику министра предочено неслагање са намерама о припајању Природњачког музеја ресору заштите животне средине, даљих подробнијих и званичних информација и контаката с представницима Министарства културе и информисања није било. Покушаји успостављања дијалога од стране Природњачког музеја нису наилазили на одзив надлежних у Министарству културе", наведено је претходно из те установе.

Завод за заштиту природе Србије је, иначе, основан 1948. године на иницијативу Природњачког музеја.

Бета, Инсајдер

Промо

Bg

Најчитаније