среда, 14 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ЦРТА: У медијима нема плурализма, Вучићу половина укупног времена

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Странке у власти биле су убедљиво најзаступљеније у централним информативним емисијама телевизија са националном покривеношћу у последњих седам месеци, док су опозиционе странке биле једва видљиве, показала је анализа медијског садржаја организације ЦРТА.

 

Црта је оценила да су нови подаци још један показатељ непостојања политичког плурализма у медијима што је изузетно забрињавајуће имајући у виду да се тиме градјанима ускраћује право на објективно информисање.

Политичким актерима је у централним вестима посвећено 170 сати програма, од којих је чак 92 одсто припало актерима владајућих странака и то у неутралном (61 одсто) или позитивном тоналитету (38 одсто).

За политичке актере из опозиције било је резервисано свега осам одсто времена током којег су доминантно били представљени негативно (63 одсто).

Како је саопштила невладина организација Црта, од политичких актера, председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић је у протеклих седам месеци био скоро сваки други саговорник у телевизијским вестима и за њега је била резервисана готово половина од укупног времена опредељеног за политичке актере.

Премијерка Ана Брнабић била је заступљена у тек шест одсто укупног времена, а следе министри Златибор Лончар са четири, па Александар Вулин и Синиша Мали са по три одсто.

„Независно од заступљености у програмима централних информативних емисија, Александар Вучић се током пет месеци у просеку сваког другог дана обраћао уживо градјанима путем медија. Црта је забележила да је Александар Вучић чак 67 пута гостовао уживо у телевизијским емисијама или се обраћао путем укључења са различитих скупова“, наведено је у анализи.

Истраживањем су обухваћене централне информативне емисије РТС, Пинк, Прва, Хепи и Б92, у периоду од проглашења званичних резултата парламентарних избора у јулу 2020. године до почетка медјустраначког дијалога 1. марта 2021. године.

Бета/Н1

Промо

Bg

Најчитаније