понедељак, 08 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПРАЗНИК ЗАЧЕЋА СВЕТОГ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉА

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Поуке Светог владике Николаја Велимировића: „Од увек је, браћо, тесан пут, којим праведници ходе. Од увек су они стешњени или од оних који не верују у Бога или од оних који криво верују.“

 

Српска православна црква и њени верници на данашњи дан славе зачеће највећег рођеног од жене – Светог Јована Пророка, Претечу и Крститеља. Мати Светог Јована Јелисавета беше дуго година удата за првосвештеника Захарија и немаше деце, те су се свесрдно молили годинама да им Господ услиши жељу и подари им највећи дар – дете. У старости својој посети их архангел Гаврило и рече добру вест да ће Јелисавета, иако старија, родити сина и каза Захарију да му дају име Јован.
 
Празник је посвећен прослави милости, чуда и мудрости Божије, јер милост беше према побожним и праведним родитељима Јовановим, који цео свој живот желеше дете и измолише га од Бога. Чудо које Господ учини те у утроби старе нероткиње заче се дете, а мудрост, јер Јован је Пророк и Претеча, који, рођен шест месеци пре Спаситеља, најави и припреми пут Његов и Крсти Га на реци Јордан.
 
Сваке године 23. септембра по јулијанском календару, односно 6. октобра по грегоријанском календару прославља се овај празник, који неки славе као Крсну славу, док бездетни требају молитвено обележавати како би и њима била указана иста благодат од Господа, те да не губе наду, а они који деце већ имају да се подсете колика су деца радост и да им показују своју љубав.
 
Тропар, глас 4.: Первје нераждајушчаја неплоди возвеселисја, се бо зачала јеси Солнца свјетилника јавје, просвјешчати имушча всју всељенују, сљепотоју недугујушчују. Ликуј Захарије, вопија со дерзновенијем: Пророк Вишњаго јест хотјат родитсја. (Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља – Тропар, глас 4.: Раније бивши нероткиња и неплодна, сада се веселиш, јер си јасно зачела свећњак Сунца, који ђе просветити сву Васељену, која је боловала духовним слепилом. Ликуј, Захарије, и кличи одважно: Пророк Вишњег ће се родити!)
120930805 368160221024106 6538326704500818250 n
 
Кондак, глас 1.: Веселитсја свјетло Захарија великиј, со всеславноју Јелисаветију сопружницеју, достојно зачињајушче Јована Предтечу, јегоже Архангел благовести радујасја, и человјеци достодолжно почтим, јако тајника благодати. (Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља – Кондак, глас 1.: Весели се светло Захарија велики, са свеславном супругом Јелисаветом, јер достојно зачињете Јована Претечу, кога је Арханђел благовестио са радошћу, и кога људи по достојанству поштују, као повереника Божије благодати.)
 
Снежана Недић

Промо

Bg

Најчитаније