среда, 03 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Диван-шетња кроз варошку историју Гроцке и Србије

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Легат др Александра Костића и др Смиље Костић Јоксић који су својим деловањем омогућили напредак и развој Србије и оставили неизбрисив траг у Гроцкој

 

Диван-времеплов кроз варошку историју Србије у оквиру манифестације „Дани европске баштине” одржан је у два наврата у Гроцкој. После окупљања посетилаца уз кафу и ванилице у гостољубивој топлини Ранчићеве куће, уследила је шетња чаршијским корзоом старе вароши крај Дунава у сусрет Легату др Александра Костића, а одазвали јој су се Београђани из свих општина, укључујући и мештане Гроцке.
Домаћички и кустоски тандем у организацији Центра за културу Гроцка биле су Зорица Атић, историчарка уметности-кустос, и Смиљана Попов, ауторка и уредница ТВ серијала „Београд за почетнике”, које су вешто и надахнуто провеле публику кроз варошки времеплов српске и европске историје.

Гроцка је, сем по живописним и зеленим пејзажима крај реке под воћњацима и виноградима, једнако чувена и по несвакидашњим чаршијским причама и изузетно вредним културним добрима, који илуструју догађаје из давнина и чувају их од заборава.
Знатижељни посетиоци упознали су се са обичајима и начином живота с почетка 19. века, као и карактеристичним народним градитељством по мери човека, које сликовито дочарава у старом варошком сокаку с погледом на Дунав времешна Ранчићева кућа, данас седиште Центра за културу Гроцка. Нешто даље, пружа се у дужини од неколико стотина метара Грочанска чаршија, срце старе вароши, чувена амбијентална целина и једна од малобројних од великог значаја за Србију. У рангу је Косанчићевог венца и старог језгра Земуна, и има највише сачуваних старих српских кућа – заштићених споменика културе, у читавом Београду.

Негујући културу сећања, диван-шетња је крај бисте Илије Гарашанина и потом у Легату др Костића зачињена причом о знаменитим Грочанима и Београђанима попут Илије Гарашанина, др Александра Костића и др Смиље Костић Јоксић који су својим деловањем омогућили напредак и развој Србије и оставили неизбрисив траг у Гроцкој.

Уз обиље историјских детаља и занимљивости, прича о културним добрима Гроцке од великог значаја за Србију оживела је и спојила некад и сад, у духу велике европске манифестације која слави културно наслеђе и његов значај, продубљујући везу са мудрошћу, традицијом и вештинама које су обликовале наше окружење.

Б. Х.  Новости

Промо

Bg

Најчитаније