среда, 03 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПОБУНА "Ћутање се шири, а то је опасније од короне" (ВИДЕО)

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Познати српски новинар и колумниста Директно.рс Срђан Шкоро промовисао је књигу "Побуна", која говори о актуелним темама у политици, друштву, скарадној владавини режима и о томе шта је потребно да би поново заживела демократија у земљи која је добила врло понизне оцене међународних институција из области владавине права и медијских слобода. Осим аутора, на промоцији књиге су говорили новинарка и ТВ водитељка Татјана Војтеховски, адвокат Божо Прелевић и позоришна редитељка Милица Краљ.

 Шкоро је приликом писања ове књиге изјавио да када се држава распада, а институције не раде свој посао, онда је једино решење побуна.

 

- Побуна чучи у сваком од нас и то је нека нужна одбрана у ситуацији у којој сви живимо. То је нешто што недостаје нама као народу јер је превише ћутања. Ћутање је довело до тога да ова власт буквално ради сас нама шта год хоће. Понижава нас на различите начине и кад кажем побуна, мислим на побуну појединаца, јер појединац мора сам да се побуни против неправде и онога што се дешава. Ако тога нема, ми као народ лако нестајемо и као људи не можемо више да трпимо све ово. Не видим ниједан други разлог осим тога - рекао је Шкоро за Директно.рс и додао:

- Ћутање у овој земљи се толико проширило и мислим да је оно много горе и опасније од короне. Човек се просто запита зашто људи ћуте? Све заједно када погледате, од универзитета, академије наука, до последњег киоска, све личи на Главни одбор СНС-а, односно ни на шта не личи.

На питање шта иде после побуне, Шкоро је одговорио:

 

- Следи прављење државе од почетка, враћање свега на нулу и почиње изградња институција јер док у овој држави и друштву нема институција, ми нећемо моћи да функционишемо ни као појединци, ни као народ, ни као држава.

Новинарка и ТВ водитељка Татјана Војтеховски присуствовала је промоцији књиге "Побуна".

- У Србији је побуна ствар личне хигијене и ствар кућног васпитања. После побуне треба да уследи нормалан живот, слобода и неки нормални аршини, да живимо као нормалан свет - рекла је она за наш портал.

О књизи Срђана Шкора, Војтеховски је казала да ко год не познаје Срђана, упознаће га кроз књигу.

- То је збирка текстова без анестезије. Он пише наживо. Пише оно што мисли и заиста нема кочницу приликом писања. То може неком да се не допадне, али то не значи да није прецизно.

Осим Војтеховски и Шкора, на промоцији књиге побуна, говорили су позоришна редитељка Милица Краљ и адвокат Божо Прелевић.

За адвоката Божа Прелевића, побуна значи вапај за правдом.

- То значи да људи вапе за тиме да се дигну у борби против тоталитаризма и неправде. То је гнев због пасивности, разочараност. Вапај је буђење. Све то ради Срђан Шкоро у својој књизи. Он не пристаје, он се буни, позива, буди... Једном приликом сам направио кованицу да је он социјални патолог. Не само прави хронику, већ и анамнезу од чега Србија мре, а богами мре, нажалост - казао је Прелевић.

Шта после побуне?

- У Србији после побуне обично пиво и ћеавапи, али искрено се надам да би неко требало да на неки начин позове на окупљање и да се на тај начин изграде институције, где бисмо побуне заувек сместили у историју, а да се бавимо будућношћу - закључио је.

Позоришна редитељка Милица Краљ казала је да је аутор ове књиге права асоцијација за реч побуна.

- Побуна за мене у конкретном случају значи Срђан Шкоро и читава његова биографија сведочи о побуни. То је и логично, с обзиром да човек вуче порекло из места које се зове Буна. Можда је он отишао одатле, али Буна није отишла из њега. У сваком случају побуна ме асоцира на нешто што је Срђан, а то је храброст, понос, честитост, солидарност... - рекла је она уз опаску да би после побуне требало да живимо нормалним животом, макар нам било и "мало досадно".

Милица Краљ је посветила и песму аутору књиге Срђану Шкору:

Војтеховски је у говору на промоцији књиге подсетила на детаљ из 2014. године, односно Шкорово гостовање на РТС-у као уредника деска Вечерњих новости, након чега је био премештен, а потом и отпуштен са посла.

Осим њих говорника Војтеховски, Прелевића и Милице Краљ, присуствовали су председник Демократске странке Зоран Лутовац, као и лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас.

М. Р.   Директно.рс/Жиг инфо

Промо

Bg

Најчитаније