уторак, 26 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Виртуелна шетња кроз касноримску гробницу

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

На сајту Центра за културу Гроцка могуће је упознати се са једним од најдрагоценијих очуваних споменика из античког периода

 Да се и у ово време короне може отићи у „археолошко истраживање” а да се не мора мрднути из куће, показао је Центар за културу у Гроцкој. Они су на свој сајт поставили „шетњу” кроз касноримску гробницу у Брестовику, један од најдрагоценијих очуваних споменика из античког периода у Србији.

Виртуелна тура урађена је уз помоћ „Маттерпорт Про2 3Д”, последње генерације хардвера намењеног за снимање 3 де виртуелних тура, у сарадњи са „ОЦОЛО дигитал” и Центром за урбани развој.

– Брестовик је насеље југоисточно од вароши Гроцке, у непосредној близини Дунава, а име му је наденуо још кнез Милош Обреновић по некадашњим засадима брестова. Сем по живописним пејзажима под воћњацима и виноградима, Брестовик је чувен по овој античкој гробници која је припадала властелинској римској породици из трећег века. И данас је доступна посетиоцима, као споменик културе од великог значаја за Републику Србију – рекла је Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка.

Античку гробницу у Брестовику је крајем 19. века пронашао на свом имању домаћин Вукашин Милосављевић док је садио шљивик, и то на најнеочекиванији и нимало пријатан начин – упао је у њу копајући простор за садницу.

– Те исте 1895. године прва и темељна истраживања гробнице праћена белешкама и цртежима, како начела струке и налажу, спровео је Михаило Валтровић, оснивач Српског археолошког друштва и управник Народног музеја, а 1905. године спроведени су и први конзерваторски радови – каже Атићева.

Он је утврдио да се гробница састоји из три дела. У једном од њих укопаном у брдо била су смештена три зидана саркофага – два већа и један мањи, док је у другој просторији пронашао фигуре генија смрти, два лава чувара уласка у гробницу и скулптуру одевеног мушкарца у природној величини, који највероватније представља власника гробнице – важног римског официра или високог службеника.

Године 1964. извршени су радови на конзервацији и реконструкцији и гробница је доведена у стање у којем је сада.

Ова гробница један је од наших кандидата за Унескову листу светске баштине.

Политика

Промо

Bg

Најчитаније