понедељак, 06 јул 2020

Локалне Вести

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

МАЛО ЛАТИНИЦА, МАЛО ЋИРИЛИЦА На табли Дома здравља "Др Симо Милошевић" помешана два писма. Ово је ЊИХОВО ОБЈАШЊЕЊЕ

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
"Равноправност" у коришћењу оба писма која се, бар званично, једнако користе у српском језику или озбиљна правописна грешка може се видети на табли Дома здравља "Др Симо Милошевић" у Пожешкој улици на Бановом брду.
 
Наиме, на табли је "др" исписано латиницом, док је остатак назива на истој табли или "Дом здравља" и "Симо Милошевић" на ћирилици. Грешку је сасвим случајно приметио читалац "Блица", Никола Коматина, иначе магистар српској језика.
- Према Правопису српског језика из 1991. године, задржали смо оба писма, латиницу и ћирилицу. Међутим, постоје јасна правила која говоре да их не можемо мешати. Пролазио сам туда и случајно приметио грешку, па сам решио да попричам са директором. Рекли су ми да су се и раније људи жалили, али и да је "др" латински назив и да је зато написано латиницом. Након разговора рекли су да ће предлог о промени, односно исправљање грешке, ставити на разматрање - прича Коматина.
Из ДЗ "Др Симо Милошевић", упркос бројним покушајима, нису се јављали на телефоне са сајта ове здравствене установе, те смо остали ускраћени за њихов коментар.
С. Л.   Блиц

Најчитаније