четвртак, 01 октобар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПРОКОПАНА ГРОЧАНСКА ЧАРШИЈА Прво је реконструисана, па је пропала, па је сада копају, а ево и због чега (ФОТО)

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Како су у крајем новембра 2017. објавили новинари Инсајдера, Смедерево, Панчево, београдска општина Гроцка, Баточина, само су неки примери како се без икакве санкције крше уговори о гасификацији вредни десетине милиона евра, склопљени између Јавног предузећа Србијагас, приватних фирми и општина. Према информацијама које су прикупили новинари Инсајдера, рокови за завршетак радова су пробијени, док је Србијагас упркос томе бар једној фирми исплатио и за незавршени део посла, на шта су Владу упозоравали чланови Надзорног одбора овог јавног предузећа. Уговор о гасификацији Гроцке је вредан готово 30 милиона евра. Надлежни у овој општини су рекли тада новинарима Инсајдера да немају одговоре на питања да ли су и колико рокови пробијени и упутили су нас на стратешког партнера - приватну фирму која изводи радове Милленниум Теам. Уговор је потписан децембра 2012., а рок за завршетак радова је био крај 2014. Међутим, према ранијем писању медија, 2016. рок је продужен за још четири године, до 2020. године, зато што предузеће Миленијум тим није могло да настави градњу без комплетног Просторног плана општине, а из ове фирме су навели и да је проблем настао због нерешених имовинско-правних односа.

Надзорни одбор Србијагаса: Јавно предузеће плаћа незавршене радове

Уговор о гасификацији Гроцке био је предмет анализе коју су у априлу 2015. спровели чланови Надзорног одбора Србијагаса. Тадашњи председник Надзорног одбора у оставци Миливоје Милетић и независни члан Зоран Јанковић тражили су од руководства Србијагаса извештај о томе колики је степен реализације посла по овом уговору, а колико је Србијагас платио. На основу података које им је доставио помоћник генералног директора Сребијагаса за економију Милан Здравковић, Србијагас је до 2015. уплатио Миленијум тиму 16.148.044 евра, односно половину од уговорене цене за гасификацију Гроцке, иако је било изграђено мање од трећине гасовода. Чланови Надзорног одбора су тада навели да је уговор ‘’комплетно штетан по ЈП Србијагас, а самим тим и по Владу Србије која је гарант за подизање кредита ЈП Србијагаса”. У анализи је потврђено истраживање Инсајдера да је проглашавањем приватних фирми за стратешке партнере избегнут тендер, али и да је цена радова у уговорима увећавана у односу Програм гасификације. Анализа извештаја о реализацији Уговора о гасификацији Гроцке из 2015. године доспела је у јавност преко Жиг инфа, а чија је аутентичност потврђена новинарима Инсајдера.

Реконструкција Булевара ослобођења у Гроцкој почела је крајем децембра 2015. године а радови су завршени у последњем тромесечју 2016. године.

Тих година, како су наводилио представници власти у Гроцкој, запостављена и оронула улица коначно је ушла у темељну обнову, а она је подразумевала реконструкцију водоводне и канализационе мреже, коловоза и тротоара. Поред тога, улица је добила кишну канализацију, све електро инсталације на стубовима су премештене у подземне канале, а уграђено је и 12 бандера јавне расвете наводили су представници власти у Гроцкој. Мађутим, недуго након реконструкције чаршије у Гроцкој, између замењених „коцки“ појавила се трава која раније никада није постојала. Убрзо се у једном делу реконструисане улице појавило и оштећење у виду издигнуте калдрме. На објављивање ове информације, нико није интервенисао. Затим се створила и мања рупа на коловозу тик уз шахту. А данас Грочанска чаршија поново раскопана! Разлог је, веровали или не, постављане гасних цеви од стране Миленијум тима. [gallery ids="36935,36936,36937,36938"] Подсетимо се, раније када  је рађена комплетна реконструкција ове улице, укључујући и водоводно- канализациону мрежу.   За Жиг Инфо: Жељко Маторчевић

Најчитаније