субота, 25 јануар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПОЛИЦИЈА ИМ ЗАБРАНИЛА АЛИ! Грочани на крају протествовали три круга!

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Због поскупљења горива возачи у Србији већ четврти дан организују протесте у Београду, Новом Саду, Шапцу, Ваљеву, Новом Пазару, Нишу, Крагујевцу, Баточини и другим местима. У понедељак ујутро је дошло до краткотрајне блокаде београдског моста Газела. Тим поводом је реаговала и полиција, која је уклонила осам возила која су блокирала аутопут у правцу ка аеродому код Сава центра. Протест возача у Србији је организован путем друштвених мрежа јер је цена горива у Србији од почетка година порасла за скоро девет динара по литру, а дизела за више од 11 динара.

Стефановић: Казнити починиоце

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је Влада Србије увек спремна да разговара о свим темама са свима, али не под притиском са улице. "Нико са улице неће диктирати како ће се Влада понашати. Увек желимо да разговарамо о свим темама. Али, никада улица неће диктирати како да се Влада понаша", казао је Стефановић новинарима у Палати Србија поводом протеста возача незадовољних ценом горива у Србији. Он је рекао да спонтана окупљања немају организатора и представљају непосредну реакцију на догађај, те се према његовим речима, не могу одржавати данима. "Људи морају да буду свесни да чине прекршај Закона о јавном окупљању", казао је Стефановић и додао да возачи који паркирају возила на улици чине прекршај, као и они који то чине на аутопуту. Он је рекао да ће се тамо где буде законских прекршаја писати прекршајне казне.

Грочани заустављали саобраћај лаганом вожњом, на челу колоне полиција

Након што су протествовали у петак и суботу испред Трскаре у Гроцкој од 17-18, часова, одлучили су се да блокирају Смедеревски пут код Заклопаче. Наиме, блокада Смедеревског пута код Заклопаче у термину од 16-19.  часова у понедељак, био је првобитан план оних који се противе  високој цени горива у Србији. Договор је пао на друштвеној мрежи. А у договорено време, на Заклопачи осим полиције никог другог. И док  је полиција чекала протестанте на договореном месту, Грочани су поново блокирали Смедеревски пут код Трскаре. Овога пута носили су и заштитне прслуке. Међутим, када је полиција сазнала да је Смедеревски пут ипак блокиран, само неколико километара ниже, одмах је изашла на лице места. Окупљенима је речено да су добили наредбу да им пишу прекршајне пријаве, као и да "сервис возилима" уклоне аутомобиле који се налазе на коловозу. У том тренутку грађани који су протествовали због поскупљења горива, фактички су се договорили са полицијом да изразе свој протест тако што ће возити "милећи" до Заклопаче и назад. С обзиром да полиција није добила инструкције за овакав чин протеста, допуштено им је, а на челу колоне било је возило полиције. Грочани су окренули тако још два круга , да би се затим вратили својим кућама.

Правници о блокади

Грађани који протестују незадовољни ценама горива у Србији имају право на спонтана окупљања, а власт не разуме суштину њиховог протеста и страхује јер таква окупљања могу бити модел бунта против неких будућих тешких одлука које власт мора да донесе, оценили су данас адвокати Божо Прелевић и Никола Баровић. Прелевић који је и бивши коминистар унутрашњих послова, оценио је да грађани који протестују због повећања цене горива, имају право на спонтано окупљање које је предвиђено законом, а да је проблем што је власт у страху од тих протеста јер их сматра моделом бунта који може да уследи након доношења неких тешких одлука у будућности. За Жиг Инфо: Жељко Маторчевић  

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније