среда, 30 септембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПРОВЕРА Буџетска инспекција од данас у ГО Гроцка

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Према сазнањима Жиг инфа, од јутрос у просторијама ГО Гроцка налази се буџетска инспекција која ће извршити инспекцијску контролу примене закона у области материјално-финансијског пословања и наменског и законитог коришћења средстава ове приградске општине.

 Према владином закону, инспекцијска контрола се врши увидом у пословне књиге, извештаје, евиденције и другу документацију субјекта инспекцијске контроле.

Буџетска инспекција има право увида у документацију о послу који је предмет инспекцијске контроле и код других лица, учесника у том послу. 

У пракси, како кажу стручњаци за Жиг инфо, то значи да инспекција креће од провере завршног рачуна за прошлу, односно 2018. годину. Уколико примети да је било ненаменске потрошње, инспекција може извршити увид и у претходне године пословања као и увид у пословање фирми које су пословале са ГО Гроцка.

Према нашим сазнањима, буџетска инспекција је изашла на пријаву због незаконите доделе буџетских средстава у сфери спорта, али ће се она проширити и на сва остала пословања ГО Гроцка,

Стручњаци кажу да су и Грочанске свечаности под великим знаком питања, односно да ли су урађене у складу са законом. Јер, како кажу, да би се ангажовао неки певач или бенд као и најобичнија презентација, потребно је да се распише конкурс јавне набавке на којем би понуђач са најбољом понудом добио такве услуге. У Гроцкој, према њиховим речима, то није учињено.

Подсетимо се прошлогодишње Грочанске свечаности, према званичним подацима до којих је дошао Жиг инфо, коштале су грађане ове општине око 100 000 евра, од чега је 30 000 евра отишло на рекламирање на билбордима поред смедеревског пута код ПКБ-а Болеч.

Буџетска инспекција нема рок за извршење надзора, тако да може код субјекта остати и више месеци уколико се пронађе ненаменско трошење новца.

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Најчитаније