четвртак, 04 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПРОСЛАВЉЕН БАДЊИ ДАН ШИРОМ ГО ГРОЦКА: Председница унела бадњак, ватромет за поједине

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Бадњи дан је дан уочи Божића, и део је божићних обичаја. Назив Бадњи дан је добио по бадњаку који се на тај дан сече и пали. Бадњи дан и Божић су нераздвојни, не само зато што долазе један после другог, већ и зато што се допуњавају схватањима и обичајима које народ везује за њих. Бадњи дан је и последњи дан Божићног поста.

 Директор Патријаршијске управне канцеларије прота Стојадин Павловић за РТС каже да када желимо да опишемо блискост две особе кажемо да су везани ка Бадњи дан и Божић и пожелео грађанима да сви будемо тако блиски.

Директор Патријаршијске управне канцеларије прота Стојадин Павловић каже да када желимо да опишемо блискост две особе кажемо да су везани ка Бадњи дан и Божић и пожелео грађанима да сви будемо тако блиски.

"Када дан осване мушка глава иде по бадњак, ако има потомка иду заједно, понекад чак и три генерације и доносе бадњак пред кућу", истиче прота Стојадин.

Бадњак поред улазних врата чека вече, када ће бити исечен и унет у дом са сламом.

"Дочекаће га неко од укућана са плодовима стрних култура, да поспе по ономе ко уноси како сам бадњак, тако и печеницу", објашњава прота Стојадин.

Истиче да данас треба постити што строже, ко може на води. Додаје и да увек има категорија људи који су повлашћенији због година живота, болесници и путници.

Божић представља почетак сваког добра, тако да породице које имају имања 7. јануара обилазе штале, оборе, свињце и кокошињце.

"У новије време, када се бави бизнисом, и ако не раде на Божић, људи иду да само мало отворе радњу, како би започели посао, као што се и спасење започело на сам Божић", навео је прота Стојадин за РТС.

 

У Гроцкој председница унела бадњак у зграду општине

Од како је СНС на власти у Гроцкој (2012. година) завладало је веровање да у зграду општине је ред да се унесе бадњак. Иако општина свих нација и вероисповести у згради ГО Гроцка ипак се прославља само овај празник. Тако је било и данас, а за разлику од прошлих година, бадњак у зграду је унела једна жена. У питању је председница ГО Гроцка Живадинка Аврамовић.

Како се наводи у саопштењу Инфо службе ГО Гроцка, у духу српске традиције и православних обичаја прослављен је увод у најрадоснији хришћански празник Божић, када се слави рођење Исуса Христа. Божићни бадњак је освештао отац Александар уз молитву за све грађане наше општине, након чега је председница ГО Гроцка, Живадинка Аврамовић унела божићно дрво у зграду Скупштине општине Гроцка.

Свечаном унoшењу бадњака присуствовало је руководство Градске општине Гроцка.

 

Расправа око ватромета

Док су челни људи ГО Гроцка уносили бадњак у зграду општине, широм ове приградске територије, тачније у црквама обележено је паљење бадњака. Бацање петарди и ватромет је такође нешто што се дешава у новијој историји прослављања верских празника. Тако ни овај Бадњи дан, односно вече није прошло без употребе пиротехничких средстава. У појединим местима, организован је и ватромет финансиран од стране ГО Гроцка. Тако су задовољство да гледају ватромет имали верници из Гроцке, Умчара, Врчина, Болеча и Лештана.

Многе вернике из места у којима није организован ватромет овај податак је разочарао. Због тога се на Друштвеним мрежама повела расправа ко је одлучивао да баш ова места имају ватромет док друга, можда и већа немају.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

 

Промо

Bg

Најчитаније