уторак, 13 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

51. Грочанске свечаности и цена њихових одржавања

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Само на име расхода за 51. Грочанске свечаности, које су одржане у 2018 години, ГО Гроцка је извршила расходе у износу од 5 236 828, 60 динара, према табели која следи: 

 sve51

Сигуран kвадрат д.о.о био је задужен за организацију "Мис Грочанских свечаности" које су коштале 598 000 динара, као и за наступ извођача који су држали концерте те године. Те 2018. године одржани су концерти: "Хитови  деведесетих", "Пилоти", "Тропико бенд" и "Вики Миљковић". Ови извоћачи су за своје наступе узели укупно 1 750 200,00 динара (ставка 2,3,4,5 Сигуран квадрат д.о.о).

Расвета за 51. "Грочанске свечаности" од "МТВ Продукција и извођење програма" коштала је 360 000 динара, док је истој фирми плаћено дпдатних 500 000 динара за озвучење. 

Грочанској књижари "ТУР Бајка 87" плаћен је износ од 597 600, 00 динара за набавку мајица. СЗТР "Селекта је за набавку столица и столова за потребу ове манифестације наплатила 333 000,00 динара, а за набавку "добара" исто предузеће је испоставило рачун у износу од 597 228,60 динара.

Предузећу "ДТ Градитељ" које се доводи у везу са породичном фирмом бившег председника ГО Гроцка, Драгољуба Симоновића за "утовар и тренспорт робе" дато је 500 000 динара.

Све наведене ставке, према записнику Буџетске инспекције нису оправдане, односно не постоји доказ да ли је услуга извршена и у којој мери. А према документацији коју је анализарала Буџетска инспекција, поједини  извођачи су морали да држе концерте од 240 минута ( 4 пуна сата), међутим инспекција није могла утврдити облик и структуру пружене услуге.

Осим ових наведених ставки, Жиг инфо је раније писао да је за билборде ГО Гроцка пре 51. "Грочанских свечаности" дала износ од 40 000 евра!

Наиме, након локалних избора 2016. године, за председника ГО Гроцка поставља се поново Драгољуб Симоновић. Пред локалне изборе 2016. године, тада председник Општинског обора Српске напредне странке Гроцка Драгољуб Симоновић, секретар Општинског одбора Српске напредне странке Гроцка Јамина Мандић, председник Месног одбора "Калуђерица 3" Владо Радовановић и члан Општинског одбора Српске напредне странке Гроцка Сања Јовановић посетили  предузеће „ЕУРО ТЕРР“, у Лештанима. Власник овог предузећа је Радован Тодоровић, Грочанима можда познатији као бивши председник ГО Гроцка из редова радикала, исте оне странке у којој је био и садашњи председник Драгољуб Симоновић- Сима из Врчина. Осим Еуро Тера, у фамилији Радована Тодоровића послује и предузеће „СЗР Теер“. Управо са овим предузећем, након доласка Драгољуба Симоновића на чело ГО Гроцка, склапају се послови у износу од више десетина хиљада евра и то само за рекламирање на билборидима!

Тако је, општина Гроцка  само за рекламирање  „Грочанских свечаности“  2017. године на билбордима на Смедеревском путу потрошила око 29.000 евра. Од ове цифре, око 24.400 слило се у касу ове самосталне занатске радње из Лештана, која је изнајмила опрему. Преостали новац је отишао у државни буџет на име пореза на додату вредност (ПДВ). Свечаности 2017. године су одржане од 26. јула до 2. августа. Надлежни су пожурили да најаве фешту. Први тендер отворили су у фебруару 2017. године за двомесечно рекламирање на 11 билборда дуж Смедеревског пута. Критеријум за одабир понуђача била је најнижа понуђена цена. Посао је 2. марта 2017. године добила фирма из Лештана за суму од 1.936.000 динара без ПДВ. Пред почетак манифестације, почетком јула 2017. године, осванула је још једна јавна набавка, готово идентична. Тражило се поново 11 билборда, на истој локацији – Смедеревски пут, за исту намену, у истом трајању, мада је то подразумевало да ће слике програма остати окачене и када буде завршен (с обзиром на то када је расписан конкурс). Поново је иста фирма изашла као победник, али овај пут је тражио скоро дупло мање новца у односу на први конкурс, 968.000 динара без ПДВ.

Ако сте се помислили да је ту крај трошењу новца свих грађана, преварили сте се. ГО Гроцка, тачније председник ове општине Драгољуб Симоновић, је 28. Септембра 2017. године потписао нови „уговор“ са овом самосталном радњом из Лештана, такође за рекламирање на билбордима у износу од поново 968.000 динара без ПДВ-а! Када је други пут ово предузеће добило на „тендеру“, из ГО Гроцка су изјавили да не виде шта је чудно што је други пут понуђач понудио нижи износ. Почетком 2018. године, на истим тим билбордима осванули су Драгољуб Симоновић и Александар Вучић, који су Грочанима честитали предстојеће празнике у име Српске напредне странке.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Промо

Bg

Најчитаније